PROIECTELE FINANTATE DE REGIO ISI DOVEDESC SUSTENABILITATEA PRIN ATRAGEREA DE NOI FONDURI NERAMBURSABILE

Proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba” a fost semnat spre finantare nerambursabila din fonduri REGIO in urma cu un an. In acest moment aceasta initiativa este intr-un stadiu foarte avansat de implementare, iar beneficiarul principal, Consiliul Judetean Alba a pregatit si lansat o noua cerere de finantare, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pentru sustinerea proiectului finantat de REGIO. Noul proiect, la lansarea caruia ADR Centru a prezentat importanta sustenabilitatii initiativelor derulate prin Programul Operaţional Regional, a fost demarat public in 21 septembrie 2010. Acesta prevede atragerea de fonduri nerambursabile in valoare de peste 15 milioane lei, pe parcursul a 36 de luni, pentru crearea unui model functional integrat de economie sociala in judetul Alba.

Prin proiectul „Servicii integrate pentru persoane cu nevoi speciale Alba” – finantat prin Programul Operaţional Regional – Axa Prioritara 3, Domeniul Major de Intervenţie 3.2 – „Reabilitarea / modernizarea /dezvoltarea şi echiparea serviciilor sociale” – au fost infiinţate 5 noi centre sociale multifuncţionale, in localitaţile Aiud, Abrud, Blaj, Cugir şi Zlatna, centre care vor fi accesibile persoanelor cu dizabilitaţi din zona acestor municipii şi oraşe.

Noul proiect, finantat prin POS DRU, este intitulat ”Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale” si are o valoare totala de aproape 16,5 milioane lei, din care valoarea totala eligibila este de circa 15,5 milioane lei, urmand sa fie implementat la nivelul regiunilor Centru, Nord-Vest, Sud-Muntenia si Bucuresti-Ilfov. Aproape 15.2 milioane lei este finantarea nerambursabila de care vor beneficia Consiliul Judetean Alba, liderul proiectului social, impreuna cu partenerii sai. Prin acest proiect, destinat sprijinirii persoanelor cu dizabilitati si a celor vulnerabile, se vor promova modele functionale de economie sociala, dezvoltarea unei retele integrate de servicii sociale si crearea de intreprinderi sociale functionale, in municipiile Alba Iulia si Sebes, precum si in localitatea Sancrai, apartinatoare de municipiul Aiud. Practic, acest proiect reprezinta o forma de continuare si sustinere a investitiilor in infrastructura serviciilor sociale, derulate prin proiectul finantat de REGIO.

Prin proiectul initial – derulat de parteneriatul format intre Consiliul Judetean Alba si unitatile administrative municipale din Aiud, Abrud, Blaj, Cugir şi Zlatna, carora li s-a alaturat si Direcţia Judeţeana de Asistenţa Sociala şi Protecţia Copilului Alba – s-a reusit, pana la inceputul lunii septembrie 2010, finalizarea lucrarilor la centrele din Aiud, Zlatna si Cugir. Pentru centrele Abrud si Blaj au fost semnate acte aditionale la contractele lucrari, pentru prelungirea perioadei de executie. Pentru toate cele 5 centre au fost finalizate toate achizitiile, exceptand achizitia de dotari. Pana la momentul lansarii celui de-al doilea proiect, pentru cel finantat din programul REGIO au fost platite sume in valoare de 1.375.227,8 lei, reprezentand doua cereri de prefinantare si o cerere de rambursare. Suma nerambursabila totala solicitata prin proiectul REGIO este de circa 2,8 milioane lei, termenul de finalizare a investitiilor fiind luna noiembrie 2010.

„Anul 2010 reprezinta si la nivel european un an de referinta in privinta investitiilor in domeniul social. Ne bucuram ca aceste aspecte sunt tratate cu mare atenţie de autoritaţile locale, judeţene şi oraşeneşti. Prin programul REGIO au fost contractate fonduri pentru investitii in centre sociale din judetul Alba si acum acest nou proiect dovedeste viabilitatea si sustenabilitatea iniţiativei derulate in parteneriat de autoritatile publice din acest judet. Practic, prin noua initiativa in domeniul social se pot dezvolta servicii specifice de inalta calitate, iar programul REGIO isi demonstreaza impactul si utilitatea, pentru dezvoltarea echilibrata a vieţii economico-sociale la nivelul fiecarei unitaţi administrative”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Alba Iulia – Septembrie 2010