PROMOVAREA TURISMULUI DIN REGIUNEA CENTRU

Timp de patru zile, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost prezenta la Romexpo, Bucuresti, la cea de-a XX-a editie a Targului de Turism al Romaniei. Targul, organizat de catre Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, s-a desfasurat in perioada 23-26 octombrie 2008. Pe parcursul celor patru zile, reprezentantii Regiunii Centru au prezentat vizitatorilor oportunitatile turistice ale Regiunii.

Filme de prezentare, pliante, materiale promotionale sunt doar cateva din modalitatile de promovare la care au recurs reprezentantii Regiunii Centru. Alaturi de ADR Centru, au mai participat in standul regiunii, Serviciul de Marketing Turistic din cadrul Primariei Predeal, Asociatia pentru Dezvoltarea Turismului reprezentand Consiliul Judetean Covasna, Consiliul Judetean Harghita prin compartimentul de Turism, Asociatia Judeteana de Turism Sibiu reprezentand Consiliul Judetean Sibiu si Asociatia de Promovare Turistica “Infotour” din judetul Alba.

Standul Regiunii Centru a beneficiat de o pozitie centrala in spatiul de promovare turistica a regiunilor, in pavilionul expozitional numarul 16. Cu o suprafata de 24 metri patrati si plasat central, in dreptul estradei principale a manifestarii, standul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a avut 4 infodesk-uri (birouri) de prezentare. Cei prezenti la standul regiunii au putut compara ofertele de iarna si de sarbatori puse la dispozitie de catre reprezentantii turistici, dar si programe de finantare a proiectelor turistice, programe derulate prin ADR Centru, in special prin Programul Operational Regional 2007-2013. Promovand mesajul “Regiunea Centru – Discover Europe’ best kept secret!“, ADR Centru a exploatat aceasta oportunitate importanta, pentru a prezenta vizitatorilor romani si straini variatele forme de turism ce pot fi practicate in cele sase judete ale regiunii, precum si unicitatea anumitor zone, locuri , flora si fauna.
Standul Regiunii Centru a fost unul dintre primele vizitate de doamna Lucia Morariu, secretar de stat pentru Turism, in cadrul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, dupa deschiderea oficiala a manifestarii expozitionale. La standul Regiunii Centru, doamna Lucia Morariu a specificat ca “initiativa pe care ministerul o dezvolta, odata cu aceasta a XX-a editia a Targului de Turism al Romaniei este de a pune in valoare acele asociatii locale care activeaza sustinut pentru promovarea turismului. Consideram ca acum, cand finantarile din fonduri europene sunt accesibile la nivel local si regional, rolul nostru este de a crea posibilitatea de a creste vizibilitatea acestor structuri, care vor dezvolta proiecte finantabile prin Programul Operational Regional, pentru impulsionarea activitatii turistice in fiecare regiune a Romaniei, pe baza traditiilor, a potentialului si a experientei fiecaruia. In aceste conditii noi ne vom asuma misiunea de a coagula intr-un tot unitar aceste oferte”, a completat doamna secretar de stat pentru Turism, Lucia Morariu, in timpul vizitei standului Regiunii Centru la Targul de Turism al Romaniei, editia a XX-a, desfasurat la Romexpo – Bucuresti.

„Circa 80% din patrimoniul turistic al Romaniei este situat la noi in regiune. Dezvoltarea turismului din Regiunea Centru reprezinta una din directiile principale de dezvoltare pe viitor. Este o foarte importanta resursa economica pe care o avem la dispozitie. E un domeniu in care este nevoie de o oferta diversificata, preturi competitive, dar mai ales de sevicii constante si de calitate. Am avut noroc ca avem o regiune atat de frumoasa si bogata in ape termale, paduri, castele medievale, flora si fauna unice. Este insa responsabilitatea noastra sa exploatam aceste resurse chibzuit, pentru a rezista in timp si pentru a proteja mediul in care ne desfasuram activitatea“, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. „ADR Centru gestioneaza pentru revitalizarea acestui domeniu peste 60 milioane euro, disponibile spre finantarea proiectelor referitoare la obiectivele turistice, prin Programul Operational Regional, numai in cadrul domeniilor majore de interventie 5.1 si 5.2 din cadrul Axei prioritare privind Dezvoltarea durabila si promovarea turismului“, a mai adaugat domnul Simion Cretu.

Peste 20.000 de vizitatori au fost asteptati in acest an la targul de turism, pentru a putea lua contact cu reprezentantii acestei industrii si cu ofertele disponibile pentru relaxare si pentru admirarea unor peisaje si locuri superbe, unele pe cale de disparitie. In primele doua zile ale manifestarii, participantii au fost prezenti in numar mare, din partea atat a autoritatilor publice locale, a micilor si marilor intreprinzatori din domeniul hotelier, a reprezentantilor agentiilor de turism, dar si din partea micilor producatori din turism, care au considerat ca trebuie sa-si prezinte convingator oferta. Targul de Turism al Romaniei, editia a XX-a, desfasurat la Romexpo – Bucuresti, s-a deschis pentru public intre 23 si 26 octombrie 2008, intre orele 10 si 18.

Alba Iulia
24.10.2008