Regio, presa si banii europeni

Luni, 6 octombrie 2008, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), in parteneriat cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, va organiza, la Tirgu Mures, o intalnire informala cu reprezentantii mass media din Regiunea Centru, in cadrul careia va fi prezentat stadiul implementarii REGIO (Programului Operational Regional – POR). La eveniment si-a anuntat participarea domnul Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, care coordoneaza si Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, din cadrul MDLPL. La eveniment vor participa atat domnul Simion Cretu, directorul general al ADR Centru, cat si doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru POR din cadrul ADR Centru.

Intalnirea va avea ca scop asigurarea transparentei cheltuirii fondurilor comunitare in Regiunea Centru, dar si promovarea Programului Operational Regional. REGIO este unul dintre programele cu finantare europeana, care face parte dintre Instrumentele Structurale si sprijina dezvoltarea regionala in Romania, dupa aderarea la Uniunea Europeana. Bugetul total al acestui program operational, de aproximativ 4,4 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013, va fi folosit pentru sprijinirea dezvoltarii echilibrate si durabile a regiunilor Romaniei. 84% din buget reprezinta finantare din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul provine din fonduri romanesti publice (14%) si private (2%). Pentru Regiunea Centru sunt alocate fonduri de aproximativ 483,62 milioane euro. Distributia fondurilor se realizeaza pe axe prioritare. Fiecare axa are o alocare bugetara orientativa si cuprinde domenii majore de interventie ce urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare. In cadrul intalnirii se va discuta despre primul an de functionare a REGIO si, pe baza unei informari de ansamblu, participantii vor primi cateva date oficiale relevante la nivel national despre implementarea acestui program. In timpul discutiilor va fi atins si subiectul proiectelor aprobate, pentru a se prezenta fara echivoc drumul banilor europeni, de la Bruxelles la proiectele din Regiunea Centru. Desigur, jurnalistii vor fi informati si despre asteptarile pe termen scurt de la acest program, precum si despre Stadiul implementarii REGIO in Regiunea Centru.

 
Primul contract de finantare din fonduri REGIO a fost semnat pe 22 aprilie 2008, beneficiarul finantarii fiind Consiliului Judetean Harghita, prin proiectul Reabilitare DJ 132. Pana la data de 25 septembrie 2008, la sediul ADR Centru au fost depuse 212 cereri de finantare, a caror valoare totala eligibila, insumata, se ridica la 216,43 milioane euro, fiind respinse in timpul procesului de evaluare si selectie numai 14 proiecte.

ADR Centru este Organism Intermediar pentru REGIO si are responsabilitati delegate pentru implementarea acestui program. In aceasta calitate, la sediul ADR Centru din Alba Iulia se depun toate cererile de finantare de la nivelul Regiunii Centru, pentru Programul Operational Regional. Mai multe detalii despre posibilitatile de finantare din REGIO puteti obtine contactand expertii Departamentului Programare si Monitorizare Programe: telefon 0258.818616, interior 281 sau 282, fax: 0258.818616, email: office@adrcentru.ro, sau programe@adrcentru.ro.