Regiunea CENTRU isi doreste un sistem informatic geografic

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu cele 6 Consilii judetene ale Regiunii Centru s-au intalnit azi, 05.06.2008, pentru a demara un proiect comun care va fi depus pentru finantare la Comisia Europeana. Proiectul consta in integrarea, la toate consiliile judetene din regiune, a unui sistem informatic geografic (GIS), un instrument de lucru modern si necesar in elaborarea strategiilor sau in realizarea unei priviri de ansamblu a situatiilor actuale regionale, precum si in generarea de prognoze.

Sub denumirea „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare in Regiunea Centru utilizand tehnologia GIS”, proiectul este sustinut cu mare interes de cele sase Consilii judetene din Alba, Brasov, Covasna, Haghita, Mures si Sibiu, precum si de catre Universitatea 1 Decembrie 1918, partener in acest proiect. Proiectul isi propune implementarea unei baze de date comune, unitare la nivelul regiunii, integrata intr-un portal care sa permita procesarea multipla a datelor si reprezentarea datelor statistice pe harti. Utilizand indicatorii si datele Directiilor Judetene de Statistica, sistemul GIS va reusi sa genereze harti tridimensionale, in care vor fi reprezentati indicatori geografici, economici, sociali sau de orice alta natura. Dezvoltarea unei baze de date on-line prin care ADR Centru, si Consiliile judetene vor avea acces rapid la informatii actualizate si prin care vor putea actualiza bazele de date in timp real, precum si dezvoltarea abilitatilor si cunostintelor personalului folosit pentru gestionarea acestui sistem, sunt doua dintre obiectivele proiectului. Proiectul solicita un buget de 300.000 euro si va fi depus in 13 iunie 2008 pentru finantare pe Mecanismul de finantare a Spatiului Economic European, prin intermediul Ministerului Economiei si Finantelor, avand o perioada de imlementare de 2 ani.

„Demaram acum un proiect care sustine intarirea regiunii la nivel european. Suntem o regiune stabila, cu o componenta sociala diversa si cu oportunitati economice diferite, dar care, si pe aceasta cale, demonstreaza ca are obiective comune. Acest proiect pilot este un alt pas important catre crearea si intarirea unei identitati regionale a celor sase judete ce constituie Regiunea Centru. Sistemul informatic geografic va sustine, prin munca in echipa si rezultatele generate, dezvoltarea regionala comuna si corelarea planurilor judetene pentru a sustine dezvoltarea locala si regionala”
, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Necesitatea unui astfel de sistem este impusa de catre gradul de dezvoltare al celorlalte regiuni europene si realizarea lui va duce la diminuarea decalajului astfel generat, dar si pentru coeziune regionala generata prin munca la un proiect regional comun. Proiectul prevede crearea unui baze de date si comunicarea intre toti partenerii proiectului, achizitionarea serviciilor GIS si instruirea personalului. Hartile tridimensionale care vor fi create, fie la nivel local fie la nivel regional, vor fi puse gratuit la dispozitia cetatenilor regiunii, a oamenilor de afaceri locali sau straini, precum si a tuturor celor interesati si care au nevoie de astfel de documente.