Regiunea Centru isi va continua colaborarea de succes cu Germania

Continuarea colaborarii si parteneriatului de succes, demarate in urma cu mai bine de un deceniu intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, a fost demonstrata, inca odata, la inceputul acestei saptamani cand, doamna Judith Urban, Loctiitoare permanenta a Consulului general al Germaniei de la Sibiu, s-a intalnit, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. La discutiile purtate de Excelenta sa, a participat si doamna Birgit Schliewenz, reprezentant pentru chestiuni de parteneriat intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Discutiile oficialilor s-au axat pe noi directii si proiecte de colaborare pentru dezvoltarea Regiunii Centru in perioada 2014-2020.

Doamna Judith Urban se afla la post incepand cu sfarsitul lunii octombrie 2013 iar, la inceputul anului 2014, va fi numita in functia de Consul general al Germaniei la Sibiu. Este semnificativ faptul ca Excelenta sa a efectuat prima sa vizita informala in Regiunea Centru la sediul ADR Centru. Acest lucru demonstreaza increderea de care Agentia se bucura in calitate de partener al Germaniei pentru continuarea proiectelor comune, in special in domeniul investitiilor in economie si al formarii profesionale continue. Doamna Urban a adus in discutia cu reprezentantii Regiunii Centru rezultatele obtinute pana in prezent in procesul de dezvolta-re a Regiunii Centru, in cadrul parteneriatului bilateral romano-german, si in cadrul celui realizat cu Landul Brandenburg. Impreuna cu reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat intre Landul Brandenburg si Regiu-nea Centru, au fost analizate viitoarele teme ce vor fi abordate pentru sustinerea implementarii proiectelor de dezvoltare din Regiunea noastra.

“Parteneriatul nostru cu Germania si cu Landul Brandenburg a fost si este deosebit de important pentru intreaga Regiune, datorita exemplelor si modelelor primite in derularea de proiecte. Aceste modele provin din experienta germana, a expertizei resurselor umane implicate, dar si datorita oportunitatii partii germane de a stabili relatii ce simplifica drumul investitorilor germani catre noi investitii in regiune. In aceasta intalnire de lucru, informala, am cautat sa identificam noi posibilitati de colaborare romano-germane, in ceea ce priveste armonizarea politicilor de dezvoltare. Pentru viitoarea perioada de finantare vizam concretizarea investitiilor germane in Regiunea Centru, impulsionarea turismului, prin sosirea in Romania a cat mai multor cetateni germani, precum si dezvoltarea sistemului invatamantului profesional, pe modelul dual german. De asemenea, vom acorda o atentie deosebita schimbului de informatii si colaborarii intre judetele regiunii si Landul Brandenburg,“ a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

“Am venit recent in Regiunea Centru si am constatat ca s-a dezvoltat continuu, inclusiv datorita sprijinului german. Din acest punct de vedere a fost semnificativ Parteneriatul cu Landul Brandenburg. Mai multa semnificatie vor dobandi viitoarele cai de comunicate rapida, autostrazile si caile ferate. Am dorit sa discut cu reprezentantii regiunii despre intentiile noastre de dezvoltare a sectorului turistic, a implementarii de noi solutii in domeniului utilizarii eficiente a energiilor regenerabile si al parteneriatelor economice, cum sunt cele de la Sibiu, Blaj si Cugir, dar si din alte judete. Voi ocupa in curand functia de Consul general si doresc sa transmit un mesaj ferm catre Germania, ca Regiunea Centru stie cum sa utilizeze resursele europene si stie cum sa se dezvolte, incepand de la nivelul de formare profesionala, pana la investitiile de mare anvergura. Din acest punct de vedere parteneriatul cu ADR Centru si cu intreaga Regiune este cel mai bun exemplu”, a declarat doamna Judith Urban, Loctiitoare permanenta a Consulului general al Germaniei de la Sibiu.