Regiunea CENTRU își va dezvolta cooperarea cu Statul Israel

Conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a avut recent o întâlnire de lucru cu Excelența Sa Reuven Azar, care a preluat funcția de Ambasador al Statului Israel în România. Vizita diplomatului israelian în Regiunea Centru este prima la nivel național, de la preluarea acestei funcții în luna august a acestui an. Ambasadorul plenipotențiar al Statului Israel a avut mai multe întrevederi de lucru la nivelul județului Sibiu, la sfârșitul săptămânii trecute, în vederea dezvoltării cooperării româno-israeliene și, în special, a unei noi relații de parteneriat cu Regiunea Centru.

Discuțiile bilaterale cu conducerea ADR Centru s-au axat pe temele principale privind dezvoltarea socio-economică la nivel regional. Au fost discutate teme privind evoluția economiei în ultimii ani, cu accent pe schimburile comerciale bilaterale și a fost subliniat interesul părții israeliene în privința dezvoltării investițiilor în Regiunea Centru. În cursul discuțiilor purtate la sediul Consiliului Județean Sibiu au fost stabilite și câteva noi obiective de colaborare.

Excelența Sa Reuven Azar a fost șef al grupului operativ intern Israel-SUA-China la Ministerul de Afaceri Externe, imediat după un mandat de trei ani în calitate de consilier adjunct pentru Securitate națională și Politică externă la Consiliul Național de Securitate. Diplomatul a fost ambasador adjunct la Ambasada Israelului la Washington din 2014 până în 2018, precum și consilier pentru politică externă al primului ministru al Israelului.

Ținând cont de experiența dobândită în aceste posturi din administrația israeliană, noul ambasador a fost foarte pragmatic în întâlnirile sale cu partenerii români. Din acest punct de vedere, dânsul a subliniat că Regiunea Centru prezintă numeroase oportunități de dezvoltare, mai ales în domeniul afacerilor. Astfel, Ambasadorul Reuven Azar s-a arătat foarte interesat de investițiile publice în domeniul infrastructurii din Regiunea Centru. Pe de altă parte, domnia sa a specificat că există interes din partea companiilor israeliene pentru investiții în România și în Regiunea Centru, în domeniul digitalizării, al sănătății și al producției de echipamente pentru energie regenerabilă.

  ”Am discutat foarte deschis cu Excelența sa, domnul Ambasador, despre temele care ne preocupă în acest moment la nivel regional. Este foarte clar că ne dorim să beneficiem de experiența firmelor israeliene în cercetare-dezvoltare, dar și în domeniul producției, în domeniile de interes pentru regiunea noastră. Domnul Ambasador a punctat teme precum energiile regenerabile, deoarece acest aspect este deosebit de actual în această perioadă, dar și teme privind digitalizarea și turismul. Am subliniat că publicul israelian poate acorda mare atenție patrimoniului cu totul deosebit de care dispune Regiunea Centru. Astfel, am prezentat reprezentantului Statului Israel atât frumusețile naturale din această parte a României, dar și investițiile pe care noi le-am coordonat în domeniul resurselor antropice. De aceea, domnia sa a specificat faptul că Regiunea Centru ar putea beneficia de un aflux de turiști, cetățeni israelieni, cu condiția să existe interes de promovare atât a oportunităților de care dispunem, dar și a principalelor porți de intrare pe cale aeriană în țară. Noi am punctat și că Regiunea Centru este foarte bine conectată la nivel european, atât prin căi de comunicație terestre, auto și feroviare, cât și prin aeroporturile din apropiere. Astfel, avem nu doar posibilitatea de a primi turiști, dar și de a atrage mulți investitori, aspect care a fost foarte apreciat de ambasadorul Israelului”, a declarat – după întâlnirea de lucru – domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Domnul Ambasador Reuven Azar a subliniat că firmele israeliene au posibilitatea de a transfera know-how României, în special societăților comerciale din Transilvania și din Regiunea Centru. Din acest punct de vedere, discuțiile s-au axat pe posibilitățile de internaționalizare a afacerilor din această parte a țării și al cooperării economice în cadrul rețelei Enterprise Europe Network, potențialii parteneri ai ADR Centru în acest sens fiind Autoritatea de Inovare și Asociatia Producătorilor din Israel.