Regiunea Centru va continua colaborarea de succces cu Germania

Continuarea colaborării și dezvoltarea parteneriatului bilateral general româno-german și în special a relației de succes dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, au reprezentat subiectul discuțiilor de lucru de marți, 27 martie 2018, de la sediul ADR Centru, purtate între Consulul general al Germaniei de la Sibiu, ES Hans E. Tischler, și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
La această întâlnire a diplomatului german a participat și doamna Birgit Schliewenz, reprezentant pentru chestiuni de parteneriat între Landul Brandenburg și Regiunea Centru. Discuțiile oficialilor s-au axat pe temele principale atinse în anul precedent, precum și pe stabilirea unor obiective de colaborare în anul 2018.

Excelența sa, domnul Hans Tischler, care conduce din august 2017 Consulatul general de la Sibiu, s-a referit la importanța sprijinului pe care economia germană îl poate oferi României, în special Transilvaniei și Regiunii Centru, amintind de importantele investiții germane de la Cluj-Napoca și din nord-vestul României, dar și din județele Sibiu, Brașov și Alba. Au fost analizate câteva din rezultatele obținute până în prezent, în cadrul acțiunilor comune româno-german, pentru dezvoltarea Regiunii Centru, domnul Crețu vorbind despre aportul investițiilor germane, despre sprijinul acordat dezvoltării instituționale, dar și despre colaborarea din domeniul social, chiar și al societății civile. Împreună cu reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat între Landul Brandenburg și Regiunea Centru, consulul german a discutat cu reprezentanții români despre principalele atuuri ale anului precedent în relația partenerială, amintind de vizita de documentare pe care o delegație din cadrul ADR Centru a întreprins-o în urmă cu un an în Germania, pentru buna implementare a proiectelor finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea Centru, dar și despre rezultatele multiple ale vizitei în România, în luna iunie 2017, a delegației germane condusă de doamna Anne Quart, Secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Justiție, Afaceri Europene și Protecția Consumatorului din Landul Brandenburg. Astfel, au fost punctate acțiunile sociale, sau social-educative, prin care un grup de elevi provenind din familii dezorganizate sunt sprijiniți pentru a se instrui cu sprijin german, dar și activitatea intensă dintre două școli, una din Regiunea Centru (Sebeș) și alta din Landul Brandenburg (Wittstock), care au demarat un parteneriat cultural bilateral, concretizat în piese de teatru comune, una dintre ele prezentată chiar în sediul Ambasadei României la Berlin, sau în oferirea de cărți și manuale în limba germană, de către elevii germani pentru colegii lor români.

Consulul Hans Tischler a precizat că este deosebit de interesat să acorde sprijin autorităților române, ADR Centru sau mediului de afaceri, pentru a facilita exporturile producătorilor din România. Din acest punct de vedere, domnul Simion Crețu a subliniat că, în momentul în care investițiile majore în infrastructura de transport se vor finaliza, Regiunea Centru va fi una din regiunile românești cu cea mai bună conectivitate către Europa Occidentală, implicit și către Germania. Atât diplomatul german, cât și partea română, au discutat despre sprijinul pe care turismul îl poate aduce dezvoltării economice regionale. Din acest punct de vedere, s-a concluzionat că investițiile masive din ultimii ani, fie în infrastructura rutieră regională, fie în reabilitarea patrimoniului cultural-istoric, au fost importante pentru Regiunea Centru, care a devenit prima din țară în privința numărului de turiști.

În vizita sa la sediul ADR Centru din Alba Iulia, Consulul Germaniei la Sibiu a precizat că susține orice fel de demers pentru dezvoltarea Regiunii Centru și a întregii Transilvanii. Excelența sa și-a manifestat deschiderea pentru a sprijini orice întâlnire sau masă rotundă, sau demersurile autorităților publice locale în domenii considerate strategice pentru dezvoltarea regională, respectiv sprijinirea investitorilor, îmbunătățirea sistemului de formare profesională, creșterea gradului de utilizare a energiei din surse regenerabile, îmbunătățirea calității mediului și reducerea poluării prin colectarea și preluarea deșeurilor și altele. Hans Tischler a discutat și despre obiectivele concrete ale activității bilaterale din cursul anului 2018, cum ar fi colaborarea în domeniul social, în domeniul educațional, dar și în cel al Centrelor de Informare Europe Direct. În cadrul întrevederii s-a discutat și despre organizarea unui eveniment comun, româno-german, dedicat sublinierii progreselor înregistrate în domeniul dezvoltării regionale, în toamna acestui an.

”Colaborarea între Regiunea Centru și partea germană, în special cu Landul Brandenburg, a debutat în anul 2002, odată cu aprobarea primei Convenții de Twinning și s-a dezvoltat continuu, prin multe proiecte și inițiative parteneriale, în domeniul energiilor regenerabile, al turismului regional, al evoluțiilor demografice, dar și al valorificării expertizei creative și inovative locale. Acest parteneriat este deosebit de important pentru Regiunea Centru, datorită exemplelor și modelelor primite în derularea de proiecte. Aceste modele provin din experiența germană, din experiența oamenilor cu care colaborăm, dar și din suportul acordat de partea germană pentru a deschide calea investitorilor germani către noi investiții în regiune. Pentru anul 2018 intenționăm să concretizăm cât mai mult parteneriatele noastre, să îmbunătățim relațiile de afaceri între firmele românești și cele germane, dar și să continuăm procesul de dezvoltare regională pe baza acestei susțineri reciproce“, a declarat, după întâlnirea sa cu ES Hans Tischler, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.