Reprezentantii administratiei publice locale din Regiunea Centru au analizat stadiul implementarii proiectelor privind absorbtia fondurilor europene

Pentru prima data in ultimii ani, o comuna din Regiunea Centru a fost gazda unei importante sedinte de lucru a reprezentantilor administratiei publice locale, concomitent cu intalnirea trimestriala Consiliului pentru Dezvoltare Regionala. Reuniunea de lucru a avut loc in comuna Sandominic, judetul Harghita, la eveniment participand peste 40 de invitati din toate judetele regiunii, in principal reprezentanti ai oraselor mici. In cadrul discutiilor s-a pus accent pe analiza stadiului proiectelor depuse spre finantare cu fonduri nerambursabile in acest an, dar si alte teme privind dezvoltarea regionala.

In cadrul acestei intalniri de lucru a avut loc si schimbarea conducerii CDR Centru, doamna Daniela Campean (presedinte CJ Sibiu) preluand de la domnul Tamás Sándor (presedinte CJ Covasna) presedintia acestui for regional, dl Sándor Tamás ocupand pentru urmatorul an functia de vicepresedinte al CDR Centru.

Cele mai importante teme dezbatute au vizat prezentarea implementarii fondurilor europene si, in special, a POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, atentia participantilor fiind concentrata pe fondurile derulate prin ADR Centru. S-a subliniat faptul ca, dupa contractarea unor sume semnificative pentru dezvoltare regionala, acum se pune accent pe derularea investitiilor in ritm sustinut in infrastructura rutiera, in domeniul reabilitarii patrimoniului cultural si turistic, dar si al imbunatatirii eficientei energetice in cladirile publice sau cele de locuit. Alaturi de fondurile absorbite pentru dezvoltarea mediului de afaceri, resursele utilizate de mediul public trebuie sa contribuie la absorbtia fondurilor POR 2014-2020 de care dispune Regiunea Centru. In cadrul acestor discutii participantii au fost informati despre stadiul prioritatilor lansate sau care se vor lansa spre finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. Tot in acest cadru, s-au analizat aspectele aparute ca urmare a modificarilor la anumite axe din cadrul programului, prin care s-au clarificat si completat mai multe detalii importante pentru cei care deruleaza proiecte finantate din fonduri europene.

”Situatia proiectelor depuse pe POR 2014-2020 in Regiunea Centru este complexa in acest moment. Avem axe unde numarul de proiecte este foarte mare si volumul fondurilor solicitate depaseste cu mult alocarea financiara de care dispunem, dar exista si axe unde inca nu exista cereri de finantare. Mediul privat este cel mai activ, dar resurse foarte importante sunt solicitate si pe domeniile publice, pentru cresterea eficientei energetice, pentru infrastructura rutiera sau pentru investitiile in anumite obiective educationale. Interes mare pentru fondurile REGIO exista, deoarece avem peste 1000 proiecte depuse, in valoare totala de peste 1,33 miliarde euro, prin care se solicita peste 1,1 miliarde euro ca finantare nerambursabila, in conditiile in care alocarea la nivel de regiune este de peste 828 milioane euro. Suntem foarte concentrati pe contractarea proiectelor, pana in acest moment fiind contractate 295 proiecte, prin care se vor atrage circa 366 milioane euro. In procesul de precontractare mai avem 132 proiecte, care solicita peste 75 milioane euro, astfel, in acest an, vom angaja in regiune contracte de finantare in valoare totala de peste 550 milioane euro. Deja avem cateva proiecte care s-au finalizat din punct de vedere tehnic, in judetele Brasov si Mures, iar acum se deruleaza procedurile de rambursare a fondurilor catre beneficiarii din mediul privat. Este imperios necesar sa sustinem activitatea mediului public, pentru ca gradul de absorbtie regionala sa reflecte munca depusa in acest an la nivelul tuturor partenerilor nostri, fie ei din mediul administratiei, fie din sfera privata. Acest gen de intalniri de lucru este deosebit de important, pentru a consolida increderea publicului larg in rezultatele pozitive ale acestui Program”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.