Reprezentanții CDR Centru se implică în soluționarea problemelor generate de populațiile mari de urși

Întrunit în ședință ordinară de lucru, la Poiana Brașov, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru a luat în dezbatere și a adoptat o poziție comună, pentru a asigura condițiilor optime de protejare a vieții umane și a proprietăților în regiunile din România unde acestea sunt amenințate de populațiile mari de urs brun. Prin această luare de poziție, reprezentanții Regiunii Centru se adresează Guvernului României pentru a face toate demersurile necesare ”să prevină factorii care reprezintă o amenințare la viața și integritatea corporală a populației, culturile agricole și asupra șeptelului în regiunile afectate”.

În toate cele șase județe din Regiunea Centru s-au semnalat multe probleme cauzate de mamiferele mari – de populațiile de urși bruni – care apar foarte des în comunități. Doar în acest an șapte persoane și-au pierdut viața în urma atacurilor de urși, și au fost peste 1.000 de incidente în care s-au raportat pagube, numai la nivelul județelor Covasna, Harghita și Mureș. Pe de altă parte, surse din cadrul biologilor estimează că numărul de urși ar putea crește foarte mult în următoarea perioadă. Reprezentanții administrației publice locale din Regiunea Centru au subliniat că este nevoie de mai multe măsuri preventive, dar și de conștientizare a populației, precum și măsuri corective și reparatorii, în urma studierii în detaliu a zonelor unde animalele au intrat în conflict cu cetățenii. La nivelul Regiunii Centru a fost pregătit chiar un document de informare, pe baza datelor obținute de-a lungul timpului de la reprezentanții autorităților publice locale, de la reprezentanții fermierilor, ai composesoratelor, de la structurile silvice private, dar și de la  cetățenii afectați.

Vorbind despre această inițiativă locală, domnul Tamás Sándor, președintele CJ Covasna, a spus: „Trebuie să fie foarte clar că avem câteva probleme și propuneri foarte concrete. Unu: efectivul optim și cel real să fie prezentat în mod real. După socotelile asociațiilor de vânătoare, în România, dar mai ales în cele patru județe, trăiesc de peste trei ori mai multe exemplare de urs decât figurează pe hârtie. Apoi, dorim o abordare cu totul și cu totul diferită a cotelor de vânătoare, față de ce este acum. După specialiști, cota de vânătoare trebuie să cuprindă două mari spețe: cota de vânătoare pentru a restabili echilibrul între habitatul de urs și pentru a restabili echilibrul între om și urs, dar și o cotă de intervenție la acele exemplare care au devenit periculoase. Iar, în al treilea rând, trebuie să se asigure despăgubirea reală și rapidă pentru pagubele produse de vânat, pentru că de ani de zile nu se plătesc despăgubiri de către Ministerul de resort, iar oamenii au renunțat la a raporta, la a cere, la a aștepta aceste despăgubiri deși pagubele sunt imense”.

La discuțiile din cadrul ședinței CDR Centru ce a avut loc la Brașov s-a specificat că populațiile de urs brun sunt în creștere, calculele specialiștilor indicând faptul că, în următoarele trei luni, ar putea apărea, pe cale naturală, încă 1.500 de exemplare de urși, pe lângă cele deja existente. Concret, mamiferele mari generează cazuri în care atacă oamenii și distrug proprietățile, dar și situații în care ele însele cad victime sau produc accidente rutiere grave. Se consideră și că, datorită condițiilor specifice din România, soluțiile implementate în alte state, europene sau nu, ar putea să nu aibă aceleași rezultate, deoarece habitatele populațiilor mari de urși bruni tind tot mai mult către zonele locuite de oameni.

CDR Centru a luat decizia de a informa Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor despre aceste probleme, iar domnul Adrian Veștea, Președintele CDR Centru și al CJ Brașov, a spus: „Chiar și experții străini susțin că ursul matur care ajunge la container nu mai poate fi întors în habitat. Problema este că în fiecare săptămână avem evenimente în județele noastre. Am făcut dezbateri multe, dar situația este departe de a fi rezolvată, de aceea semnalăm cu insistență aceste aspecte. Ne dorim o implicare legislativă, dar și civică, pentru că trebuie să pregătim un concept de administrare a mamiferelor mari în regiunea noastră”.