Reprezentantii Regiunii Centru dezbat probleme privind pregatirea noilor proiecte finantate din fonduri europene

Municipiul Alba Iulia gazduieste, in aceasta saptamana, prima sedinta ordinara a forului decizional al Regiunii Centru. Reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru va avea loc in Sala de Conferinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, incepand cu ora 11, in data de 3 martie 2016. Membrii CDR Centru vor dezbate cele 13 subiecte propuse de catre ADR Centru pe ordinea de zi a sedintei, punand accent pe analiza rezultatelor concrete atinse la nivel regional prin absorbtia fondurilor nerambursabile. In cadrul lucrarilor se vor stabili noi proiecte de viitor si se vor adopta decizii privind actiunile ce vor fi intreprinse in acest an in procesul de dezvoltare regionala.

La aceasta intalnire de lucru, convocata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa reprezentantii celor sase consilii judetene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, primarii nominalizati ca reprezentanti ai municipiilor, ai oraselor si comunelor din fiecare din aceste judete, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale. Primele trei puncte ale ordinii de zi supun spre aprobare, Raportul de activitate al ADR Centru pentru anul 2015 si Raportului executiei bugetare a ADR Centru pentru anul 2015, precum si avizarea Raportului de activitate al CRESC Centru pe anul 2015.

Aspecte privind implementarea celor peste 1300 de proiecte gestionate de ADR Centru la nivel regional si finantate din fonduri europene vor constitui punctul central al dezbaterilor, in cadrul prezentarilor privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013, stadiul implementarii Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013 si referitoare la studiile de evaluare a impactului fondurilor europene derulate prin POR 2007-2013 asupra dezvoltarii regionale in Romania. Pornind de la analiza problemelor intampinate, dar si de la exemplele pozitive identificate, participantii vor discuta despre pregatirea Regiunii Centru si a portofoliului de proiecte pentru preconizata lansare a apelurilor de proiecte in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.

Tot in cadrul acestei sedinte se vor discuta proiectele regionale selectate in cadrul Programului Interreg Europe 2014-2020 (primul apel de proiecte), in care ADR Centru are calitatea de partener; datele obtinute in cadrul studiului “Potentialul de dezvoltare socio-economica durabila a Vaii Raului Mures, Regiunea Centru”; precum si cateva informatii privind activitatea din anul 2015 a reprezentantului pentru Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, in corelare cu posibilitatile de dezvoltare a colaborarii bilaterale in anul 2016.

Un aspect deosebit, relevat pe parcursul timpului si extrem de important pentru dezvoltarea economico-sociala a Regiunii, il constituie implementarea Planului de actiune pentru dezvoltarea competitivitatii Regiunii Centru si atragerea de investitii la nivel regional. Din acest punct de vedere, membrilor CDR Centru le va fi supusa spre aprobare propunerea de aprobare a modificarii Organigramei si a Regulamentului de Organizare si Functionare al ADR Centru, in vederea crearii structurii de sprijinire a IMM-urilor si atragerea investitilor in Regiune. Dezbaterile vor include si propunerea de avizare a Acordului Specific incheiat intre Comisia Europeana si ADR Centru, cu referire la actiunile si bugetul regional prevazute in anul 2016 pentru dezvoltarea activitatii Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru.

”In cadrul acestei sedinte vom vorbi despre activitatile pe care le propunem pentru anul 2016. La nivel national, conform raportului de activitate, ne situam pe primele locuri in privinta realizarilor concrete din proiecte, depasind gradul de absorbtie de 80% pe care il estimasem. Vrem sa invatam din experienta derulata in gestionarea fondurilor din perioada precedenta si sa acceleram maxim posibil derularea viitoarelor proiecte. Pornind de la faptul ca partenerii nostri institutionali acorda mare importanta competitivitatii regionale, ne propunem sa devenim un pol de informare si de consiliere pentru sprijinirea IMM-urilor si atragerea investitilor in Regiune. Pe de alta parte, dorim sa dezvoltam parteneriatele derulate in ultimii ani si sa derulam proiecte de nivel regional care sa aiba mare relevanta, atat pentru publicul larg cat si pentru identificarea si elaborarii de planuri si strategii coerente de dezvoltare, in concordanta cu recomandarile europene”, a declarat, inaintea sedintei de la Alba Iulia, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.