REUNIUNE IMPORTANTA PENTRU CORELAREA PROIECTELOR FINANTATE DIN FONDURI EUROPENE

Marti, 11 martie 2008, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia a avut loc o importanta intalnire a reprezentantilor Organismelor Intermediare si ai institutiilor din Regiunea Centru care sunt responsabile cu implementarea fondurilor europene. In cadrul acestei intalniri s-a analizat oportunitatea incheierea unei Conventii de Colaborare, in vederea asigurarii unei cat mai bune absorbtii a banilor pe care Uniunea Europeana ii pune la dispozitia Regiunii Centru.

Reprezentantii institutiilor care sunt implicate, la nivelul Regiunii Centru, in absorbtia fondurilor europene s-au reunit din nou la initiativa ADR Centru. Aceasta intalnire a avut rolul de a coagula eforturile pe care le fac mai multe institutii pentru promovarea finantarilor acordate pentru dezvoltarea Romaniei, din fonduri publice ale Uniunii Europene. In plus, avand in vedere ca obiectivul tuturor alocarilor financiare il reprezinta dezvoltarea armonioasa a tarii noastre, este foarte important ca toate Organismele Intermediare care coordoneaza la nivel teritorial procedurile pentru accesarea de fonduri sa isi defineasca o strategie comuna. In cazul Regiunii Centru, aceasta strategie trebuie sa fie in concordanta cu obiectivele Planului de Dezvoltare Regionala 2007-2013.

„Aceasta intalnire asigura imbunatatirea cadrului in care se realizeaza promovarea, accesarea si implementarea fondurilor europene. Astfel se poate asigura eficientizarea utilizarii acestor fonduri. Subliniez ca trebuie sa asiguram complementaritatea proiectelor depuse spre finantare, deoarece, in foarte scurt timp, dupa implementarea proiectelor, va trebui sa estimam impactul pe care acestea l-au avut asupra vietii locuitorilor din Regiunea Centru. Noi, toti, cei care ne preocupam sa asiguram absorbtia fondurilor puse la dispozitie de Uniunea Europeana trebuie sa asiguram si corelarea tuturor initiativelor, astfel incat sa atingem cat mai curand acel nivel de dezvoltare pe care Uniunea Europeana il asteapta de la Romania”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa lucrarile reuniunii de la Alba Iulia.

In cadrul acestei intalniri, ADR Centru a propus incheierea unei Conventii de Colaborare la nivel operativ, care va avea rolul de a asigura schimbul eficient de informatii si bune practici in privinta informarii prompte a potentialilor beneficiari de fonduri europene. In plus, aceasta Conventie poate asigura si facilitarea colaborarii intre specialistii institutiilor semnatare, astfel incat sa se creeze o baza de date comuna cu potentiali promotori de proiecte. Participantii au convenit sa inainteze institutiilor din care provin proiectul acestei Conventii, pentru a o putea semna cat mai curand.
La reuniunea de la Alba Iulia, care a avut loc in sala de sedinte a ADR Centru, din Piata Consiliul Europei nr 32D, incepand cu ora 11.00, au participat, pe langa gazdele si organizatorii din cadrul ADR Centru, reprezentanti ai opt institutii specializate in coordonarea la nivel local si regional a finantarilor europene.
Domnul director general al ADR Centru, Simion Cretu, impreuna cu doamna Maria Ivan, Director OI pentru POR Regiunea Centru si domnul Mihai Pocanschi, Director Planificare in cadrul ADR Centru i-au primit pe Szasz Imelda – Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Brasov; Marius Popa – Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie Targu Mures,; Georgeta Gaina – Organismul Intermediar pentru POS Mediu din Sibiu (din cadrul ARPM Sibiu); Tiberiu Hentea – Organismul Intermediar Regional al POS DRU din Alba Iulia subordonat Ministerului Muncii; Ileana Ciresica – Organismul Intermediar Regional al POS DRU Centru din Alba Iulia, subordonat Ministerului Educatiei; Alexandru Radu si Luminita Seulean – Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, cu sediul in Brasov si filiala in Alba Iulia; Ana Maria Roman si Nicoleta Buda – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica – Organism Intermediar pentru POS CCE Axa 2 din Alba Iulia si Ana Goia – Centrul Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit 7 Centru, din Alba Iulia.

Alba Iulia
11.03.2008