Se dezvolta colaborarea dintre Regiunea Centru si West Midlands

Miercuri, 6 aprilie 2011, reprezentantii Camerei de Comert Herefordshire si Worcestershire din regiunea britanica West Midlands s-au intalnit cu conducerea ADR Centru la Alba Iulia. Reuniunea a vizat dezvoltarea colaborarii intre cele doua regiuni pe baza unor puncte de interes comune pentru un viitor parteneriat. Dupa discutiile bilaterale, domnii Simion Cretu, directorul general ADR Cen-tru, si Mike Ashton, managerul general al Camerei de Comert Herefordshire si Worcestershire au sustinut o conferinta de presa comuna, prezentand oportunitatile de colaborare identificate.

Vizita delegatiei engleze a fost organizata pentru stabilirea unor relatii parteneriale si pentru identificarea unor directii specifice de colaborare. Reprezentantii Camerei de Comert Herefordshire si Worcestershire – Mike Ashton si Paul Thompson, consilier comert international – au fost insotiti la Alba Iulia de doamna Iulia Damian, din partea Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Acordarea de sprijin IMM-urilor pentru internationalizarea afacerilor, promovarea oportunitatilor de investitii intre cele doua regiuni si interesul reciproc pentru promovarea utilizarii eficiente a surselor de energie regenerabila, precum si protejarea mediului inconjurator au fost principalele teme dezbatute in discutiile bilaterale.

Regiunea West Midlans, prin Camera de Comert, a facut deja demersuri pentru accesarea de fonduri europene cu scopul de a valorifica oportunitatile de colaborare cu judetul Sibiu, in special in sectorul turistic si cel alimentar, ca urmare a cooperarii demarate in decembrie 2010. Reprezentantii regiunii din centrul Angliei au identificat oportunitati de colaborare cu regiunea noastra, prin schimburi de experienta si transfer de bune practici, in domeniul agriculturii si al mediului. Expertiza specialistilor britanici se poate valorifica in Regiunea Centru prin reabilitarea siturilor istorice si transformarea lor in parcuri tematice – in Anglia fiind multe astfel de parcuri dedicate operei lui Shakespeare. Un alt interes al mediului de afaceri englez, pe langa potentialul investitional din Romania, vizeaza industria de portelan, precum si sectorul de retail.
Domeniile de interes in colaborarea bilaterala vizate de ADR Centru se refera la transferul de know-how si al bunelor practici in privinta elaborarii documentelor de planificare pentru perioada 2014-2020 (Planul Regional de Dezvoltare, pregatirea noului Program Operational Regional). Experienta adusa de britanici in privinta crearii si gestionarii structurilor parteneriale in sectoarele prioritare, va imbunatati cooperare si sustinerea in elaborarea politicilor de dezvoltare pentru educatie, energie, munca si schimbari demografice.

“Regiunea Centru, foloseste cat mai bine experienta drumului deja strabatut de celelalte regiuni dezvoltate ale Europei. Azi am identificat, pe parcursul acestei intalniri, domenii in care ambele regiuni deruleaza activitati similare si care sunt de interes pentru dezvoltarea unor proiecte comune. Avand in vedere ca partenerii nostri reprezinta mediul de afaceri am discutat mai mult despre dezvoltarea schimburilor si cooperarii comerciale, pentru impulsionarea sectorului IMM, pe baza unor evenimente de brokerage si misiuni economice, cum am mai desfasurat impreuna cu partenerii nostri traditionali din alte regiuni europene”,
a declarat domnul Simion Cretu, director general al ADR Centru.

ADR Centru a prezentat partenerilor britanici structura Regiunii Centru, precum si principalele proiecte si programe pe care le coordoneaza. Discutiile au subliniat posibilitatea concretizarii colaborarii intre regiunile Centru si West Midlands si, eventual, oficializarea acesteia printr-un protocol bilateral.