SE SUSPENDA DEPUNEREA DE PROIECTE PE DOMENIUL DESTINAT MODERNIZARII INFRASTRUCTURII EDUCATIONALE

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta ca, incepand cu data de 16.10.2009, ora 12,00, se va suspenda depunerea de proiecte pe domeniul major de interventie 3.4 destinat proiectelor de reabilitare, modernizare, dezvoltare si echipare a infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua. Cele 54 cereri de finantare depuse pana la 30 septembrie 2009 pe acest domeniu, au depasit bugetul cu 82% fata de valoarea alocata.

Lansata pe data de 29 februarie 2008, cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 3.4 al Programului Operational Regional a avut alocat, la nivelul Regiunii Centru, pe o perioada de 7 ani, un buget de 26,04 milioane euro. Pana la 30 septembrie 2009 au fost depuse la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, un numar de 54 cereri de finantare nerambursabila care solicitau o suma de 67,54 milioane euro. Un numar de 15 proiecte din cele depuse, ce solicitau spre finantare 19,44 fonduri nerambursabile, au fost respinse pana la data raportarii iar dintre cele 39 proiecte ramase in curs de evaluare, doua au fost contractate solicitand ca finantare nerambursabila suma de 5,20 milioane euro. Proiectele depuse pe acest domeniu solicita fonduri pentru reabilitarea, modernizarea si dotarea cu echipamente a liceelor, scolilor, atelierelor si laboratoarelor scolare, a campusurilor centrelor si grupurilor scolare. Cu o valoare solicitata de 4,22 milioane lei, pentru alte trei proiecte aflate in etapa de precontractare vor fi semnate in curand contractele de finantare. Celelalte 34 proiecte ramase in evaluare solicita spre finantare suma de 38,68 milioane euro, cu 21,7 milioane mai mult decat fondurile alocate.

“In toate unitatile de invatamant din Regiunea Centru e nevoie de lucrari de reabilitare si modernizare sau dotare cu echipamente. Majoritea proiectelor depuse au fost elaborate de catre consiliile locale sau judetene, numai o universitate depunand un proiect de finantare pe acest domeniu, pana la ora actuala. In functie de necesitatile si urgentele identificate la nivel local, beneficiarii au depus cererile de finantare iar implementarea acestor proiecte va genera un mediu mai bun de studiu pentru elevi, dar si de munca pentru personalul didactic. O generatie educata in conditii mai bune reprezinta, atat pentru elevi si studenti cat si pentru noi, un viitor mai bun” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Cu o finantare nerambursabila de 98%, fondurile alocate acestor proiecte trebuie sa contribuie la atingerea obiectivului specific si anume imbunatatirea calitatii infrastructurii din educatie, a dotarii scolilor, a structurilor de cazare pentru studenti si a centrelor pentru formare profesionala, pentru asigurarea unui proces educational la standarde europene si a cresterii participarii populatiei scolare si a adultilor la procesul educational. Obiectivul, stabilit la nivel national, face parte din Axa Prioritara 3, domeniul major de interventie 3.4 din cadrul Programului Operational Regional – Regio.