Sedinta CDR Centru din acest trimestru va avea loc la Targu Mures

 Miercuri, 26 noiembrie 2014, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala ai Regiunii Centru se intalnesc la Targu Mures, pentru a decide viitoarele directii de dezvoltare ale regiunii si respectiv pregatirea potentialilor beneficiari de fonduri nerambursabile disponibile prin viitorul Program Operational regional. Sedinta CDR Centru va avea loc la sediul Consiliului Judetean Mures, incepand cu ora 11:00. La aceasta intalnire de lucru, organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa reprezentantii celor sase consilii judetene din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si primarii nominalizati ca reprezentanti ai municipiilor, ai oraselor si comunelor din fiecare din aceste judete, dar si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale.

Primele proiecte de hotarare propuse pe agenda sedintei vizeaza aprobarea Raportului de activitate al ADR Centru pe primul semestru al acestui an, precum si aprobarea Bugetului multianual de venituri si cheltuieli al Agentiei pe perioada 2015-2017. Deoarece in aceasta perioada ADR Centru isi adapteaza structura si activitatea in vederea implementarii viitorului Program Operational Regional 2014-2020, un alt punct de pe Ordinea de zi a sedintei de la Targu Mures propune spre avizare cel de-al treilea Act aditional la Acordul-cadru dintre MDRAP si ADR Centru privind delegarea atributiilor pentru implementarea actualului program REGIO.

Dupa supunerea la vot a acestor proiecte de hotarare, factorii decizionali ai Regiunii Centru vor analiza stadiul implementarii la nivelul Regiunii Centru a POR si a POS CCE pentru perioada 2007-2013, stiut fiind faptul ca proiectele contractate pe aceste programe trebuie finalizate, in asa fel incat sa se asigure absorbtia eficienta a fondurilor nerambursabile disponibie, pana cel tarziu la sfarsitul anului viitor. Membrii CDR Centru vor fi consultati spre a-si da acordul pentru finalizarea Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii, document pregatit de specialistii Agentiei.

”Cred ca, pentru acest an, suntem in fata unei sedinte foarte importante a CDR Centru, deoarece nu numai ca vom discuta despre cele doua programe de atragere a fondurilor nerambursabile derulate de catre ADR Centru la nivel regional, POR si POSCCE, ci punem de acum bazele activitatii noastre pentru anul urmator. Participantii la sedinta vor dezbate rezultatele obtinute in aceste programe, dar si problemele identificate, pentru a ne face o idee despre lectiile invatate, ca viitorul Program Operational Regional sa fie implementat mai fluent, chiar daca deja se inregistreaza o intarziere in lansarea sa, la nivel national. Regiunea Centru este pregatita sa absoarba fondurile europene ce vor fi disponibile pe cele 12 axe ale acestui program, o suma de circa 750 milioane euro, deoarece avem un portofoliu consistent, de peste 1300 de potentiale proiecte, ce solicita mult peste aceasta valoare. Concret, vom prezenta membrilor CDR Centru forma oficiala a POR 2014-2020, trimis in august catre Comisia Europeana spre avizare si, punctual, vom discuta despre lista proiectelor de infrastructura rutiera, identificate de fiecare judet ca fiind prioritare pentru finantare, in conditiile noului program. Viitoarele directii de dezvoltare, precum si fondurile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, sunt alte teme care vor fi abordate de reprezentantii Regiunii” a declarat, inaintea inceperii sedintei de la CJ Mures, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Ordinea de zi a sedintei mai supune atentiei participantilor proiectele de hotarare privind aprobarea participarii ADR Centru, ca partener, in patru proiecte regionale, pentru dezvoltarea incubatoarelor culturale, pentru managementul inovarii si al ingineriei aplicate, precum si in proiectul destinat retelei de sprijin pentru IMM la nivelul macro-regiunii Transilvania, prin initiativa BISNet Transylvania. Va invitam sa participati la lucrarile acestei sedinte a CDR Centru, ce se va desfasura in Sala Mare a Consiliului Judetean Mures, miercuri, 26.11.2014, incepand cu ora 11:00.