SEMINAR DE PROMOVARE A DMI 4.3 DIN CADRUL AXEI PRIORITARE 4 SPRIJINIREA DEZVOLTARII MICROINTREPRINDERILOR

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, in colaborare cu Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, un seminar de informare asupra Programului Operational Regional si a domeniului major de interventie 4.3, recent lansat la nivel regional. Sustinut vineri 13 octombrie 2009, in cadrul Conferintei internationale Challenges of contemporary knowledge – based economy, evenimentul a reunit studenti, economisti si oameni de afaceri din Alba Iulia, dar si economisti din Turcia, Rusia, Finlanda si Rusia.

Cu o participare de circa 50 de persoane, seminarul s-a axat pe prezentarea Programului Operational Regional si a domeniului destinat dezvoltarii microintrepinderilor. Domeniul 4.3 aloca 16,29 milioane euro fonduri nerambursabile, microintreprinderilor ce vor sa achizitioneze echipamente si tehnologii noi, mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane si materiale si alte active corporale, achizitionarea de sisteme IT (hardware sau software), construirea, extinderea, modernizarea spatiilor de productie sau prestare servicii ale microintreprinderii. Un proiect depus pe domeniul 4.3 poate avea un buget cu o valoarea totala (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) de minim 100.000 lei si maxim 3.000.000 lei.

„Mai multe firme si-au manifestat intentia de a veni in 23 noiembrie, chiar la deschiderea sesiunii de depunere, sa isi depuna proiectele pe 4.3. Practic pana in 2014, acestea sunt ultimele fonduri nerambursabile de care dispune Regiunea Centru pentru finantarea microintreprinderilor. Ca si in sesiunea precendenta, pot depune proiecte si cabinetele medicale cu statut de microintreprindere dar, au mai fost adaugate la lista codurilor CAEN eligbile si hotelurile, restaurantele, saloanele de infrumusetare sau salile de intretinere sportiva. La finalizarea acestor fonduri relevant devine principiul „Primul venit, primul servit” care va selectiona proiectele in ordinea inregistrarii lor” a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru

Pornind de la experienta dobandita prin evaluarea proiectelor depuse pana in prezent pe Programul Operational Regional, expertii ADR Centru au evidentiat in cadrul seminarului, greselile cele mai frecvente care duc la respingerea cererilor de finantare. Astfel a fost subliniata importanta detaliilor precizate in ghidul solicitantului, detalii cum sunt cele de numerotare a paginilor, atasarea si aranjarea documentelor in dosarul de solicitare a finantarii, verificarea de catre cel ce solicita, in baza listelor de verificare puse la dispozitie de ghid, a cererilor de finantare si a anexelor inainte de multiplicarea in mai multe exemplare.

Cei ce vor mai multe informatii pot accesa pagina Programului Operational Regional www.inforegio.ro, pe pagina ADR Centru www.adrcentru.ro, sau pot obtine mai multe informatii la telefon 0258818616 interior 281,282, Biroul de Informare POR.

Alba Iulia
16.11.2009