Seminar regional de mare importanta privind accesarea fondurilor europene destinate dezvoltarii urbane

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza, in data de 18 septembrie 2008, la Alba Iulia, in Sala de conferinte a Hotelului Parc, seminarul regional: „Programul Operational Regional, Programele de cooperare teritoriala ale Uniunii Europene si rolul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles in facilitarea accesarii acestora”. Reprezentantii a doua regiuni europene, Landul Brandenburg si TransDanubiana Sud, partenere ale regiunii Centru, care au sustinut Reprezentanta Regiunii Centru la Bruxelles, vor participa la acest seminar si vor disemina din experienta dobandita in gestionarea fondurilor structurale pentru dezvoltarea urbana din Germania, respectiv Ungaria.

Seminarul, coordonat de catre ADR Centru, se adreseaza actorilor implicati in procesul de dezvoltare regionala din Regiunea Centru si va oferi informatii utile si numeroase exemple de buna practica, in ceea ce priveste accesarea programelor de dezvoltare urbana, a programelor de cooperare teritoriala si modul in care birourile de reprezentare regionala de la Bruxelles pot actiona ca intemediari si facilitatori in acest sens.

Beneficiind de pozitia strategica dobandita de Regiunea Centru prin deschiderea propriului Birou de reprezentare la Bruxelles, precum si de relatiile de buna colaborare deja dezvoltate cu birouri similare, seminarul se bucura de prezenta unor reprezentanti ai regiunilor Europene cu bogata experienta in promovarea proiectelor cu finantare europeana. Acestia vor impartasi participantilor experienta acumulata de vechile regiuni ale Europei in domeniul dezvoltarii durabile a oraselor prin idei indraznete la proiecte de succes. Practic, la Alba Iulia se vor afla reprezentanti ai regiunilor partenere cu Regiunea Centru, respectiv din Landul Brandenburg – Germania si din Regiunea Sud Transdanubiana – Ungaria.

Absorbtia celor 151 milioane euro fonduri structurale nerambursabile, disponibile pentru dezvoltarea durabila a oraselor din Regiunea Centru prin prin Axa 1 POR, ultima axa nelansata inca, va fi tema abordata de catre expertii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si partenerii germani din cadrul proiectelor de twinning regional. Ei vor oferi participantilor o imagine extinsa asupra surselor de finantare puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europena, atat prin intemediul Programului Operational Regional 2007-2013, cat si prin alte programe de finantare complementare, o atentie sporita urmand a fi acordata programelor de dezvoltare urbana.

In cadrul acestei intalniri vor fi prezentate pe scurt obiectivele Programului „Regio” si ale Biroului de reprezentare a Regiunii la Bruxelles. Gazdele evenimentului, la care si-au anuntat participarea peste 50 de invitati, vor fi domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, in calitate de moderator, alaturi de domnii Martin Bottesch, presedinte CJ Sibiu si vicepresedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, si Ion Dumitrel – presedinte CJ Alba.

“Agenda acestui eveniment este destul de densa, pornind de la prezentarea Axei Prioritare 1 – “Dezvoltare Urbana Integrata”, din cadrul Programului Operational Regional,si mergand pana la modalitatile de cooperare la nivel interregional. Expertii nostri vor prezenta Programele de Cooperare Teritoriala ale Uniunii Europene. Speram ca, in acest fel, cei prezenti se vor familiariza cu programele Interreg IVC, URBACT II si cu Programul Operational pentru Sud-Estul Europei. Experienta dobandita prin parteneriatele incheiate de Regiunea Centru va fi sustinuta si de catre invitatii straini la acest seminar. Speram ca aceasta initiativa sa aduca plusvaloare demersurilor noastre, menite sa asigure o dezvoltare regionala armonioasa. In fine, prin acest demers credem ca vom putea raspunde la cat mai multe intrebari si raspunsuri privind programele de finantare nerambursabila destinate autoritatilor publice locale, prin programe elaborate si gestionate direct de Comisia Europeana, accesibile cu sprijinul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles si bazate pe proiecte complementare cu Programul Operational Regional”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, referindu-se la importanta acestei reuniuni regionale.

In calitate de invitati speciali, la acest eveniment vor participa doamna Birgit Schliewenz, expert Twinning; domnul Wolf Beyer, Twinning expert Landul Brandenburg; domnul Marcus Wenig – Director al Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana; precum si domnii Pamer Zoltan si Zsolt Palmai, reprezentantii Regiunii Sud Transdanubiana din Ungaria.

Cu aceasta ocazie, va invitam sa participati la lucrarile acestui seminar regional dedicat dezvoltarii urbane in Regiunea Centru, care va avea loc in data de 18 septembrie 2008, incepand cu ora 9.30 in locatia mentionata anterior. Agenda evenimentului este inclusa in anexa la prezenta.

Alba Iulia
16.09.2008