A Központi Régióban elkezdődnek a tájékoztató események a Központi Régió 2021-2027-es Programjának pályázati kiírásaival kapcsolatosan

A Központi Régió 2021-2027-es Programjának (PR Centru) menedzsment hatóságaként a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség tájékoztató és ismertető eseményeket szervez a program keretében meghirdetett pályázatok kapcsán, és amelyekre ezennel elkezdődik a projektek benyújtása. Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megyéből az érdeklődők minél nagyobb számban vehetnek részt, hiszen ezek az események online térben zajlanak majd. Az elsőn a Központi Régió potenciális kedvezményezettjei augusztus 24-én 12.00 órától vehetnek részt, és a 3.2-es folyamatra vonatkozik majd, nevezetesen a Középületek energiahatékonyságára.

A rendezvényen bemutatják a felhívás támogatási feltételeit, a MySMIS alkalmazás használatával kapcsolatos tudnivalók, a vizuális elemekhez kapcsolódó szabályok, és megvitatják a jelenlévők által felvetett kérdéseket. A rendelkezésre álló 72.490.588 eurós keretösszeggel a Központi Régió területi közigazgatási egységei, a régió közintézményei és dekoncentrált intézményei, az állami felsőoktatási intézmények, központi hatóságok vagy a fent említett szervezetek közötti partnerségek nyújthatnak be pályázatot. A felhívás versenyszerű, a pályázatok benyújtásának határideje 2024.02.14. 12:00 óra.

„A pályázatindító rendezvényeket pontszerű megbeszélésekkel és a Központi Régió 2021-2027-es Programjának pályázati kiírásaihoz kidolgozott útmutatókban közölt követelmények bemutatásával kezdjük. Ez idáig hét felhívás útmutatóját tettük közzé, ezek közül öt esetében a napokban kezdődik a pályázási időszak. Nem ez az első ilyen jellegű bemutatás, amelyet a potenciális pályázóknak szánunk, mert az eddigi rendezvényeinken is megbeszéltük a közzétételre javasolt útmutatókat, az ezekbe foglalt követelményeket és a potenciális pályázók igényeit, továbbá nyilvános konzultációkat szerveztünk, és a menedzsment hatóság csapata válaszokat és felvilágosítást nyújtott azoknak, akiknek kérdéseik voltak. Mivel a MySMIS2021 online rendszer már elérhető a pályázatok benyújtására, szeretnénk, ha a kérelmező lehetséges kedvezményezettek kérései minél átfogóbbak lennének, hogy minél előbb lehessen szerződést kötni ezekre a pályázatokra, hiszen ez költségvetési megtakarítást jelent a kedvezményezetteknek, az épülethomlokzatok előnyös kinézetét, a munkavállalóknak és a polgároknak kényelmet, s mindemellett a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését is” jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Központi Régió 2021-2027-es Programjának 3.2-es Folyamata keretében a középületek energiahatékonyságának növelését célzó tevékenységeket, illetve az épületburok hőrehabilitációs munkálatait, a fűtés- és melegvíz-ellátó rendszer hőrehabilitációs vagy korszerűsítési munkálatait, alternatív rendszerek telepítését finanszírozzuk saját fogyasztású villamos energia és/vagy hőenergia előállítására, klímaberendezésekkel kapcsolatos munkálatokat, illetve épületek integrált energiagazdálkodási munkálatit. Egy pályázat minimális támogatható értéke mérsékelt felújítási munkálatokat célzó pályázatok esetén 150.000 euró, átfogó felújítási munkálatok esetén 250.000 euró, míg a maximális támogatható érték 15.000.000 euró.

A potenciális jelentkezőknek az alábbi regisztrációs link áll rendelkezésükre: https://tinyurl.com/3b6ttxtx További információért a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Helpdesk Szolgálatának szakértőihez lehet fordulni a helpdesk[at]adrcentru.ro e-mail címen.