Specialistii romani si germani se reunesc la Brasov – EVENIMENT DEDICAT DEZVOLTARII SECTORULUI ENERGIILOR REGENERABILE IN REGIUNEA CENTRU

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in colaborare cu Universitatea ”Transilvania” din Brasov, partenerii proiectului RenERg EuReg si membrii retelei Enterprise Europe Network vor organiza, in perioada 21-22 septembrie 2010, la Brasov, Conferinta Internationala si Evenimentul de Brokerage „Sursele de energie regenerabila in sprijinul dezvoltarii regionale – Strategia Regiunii Centru pentru utilizarea surselor regenerabile de energie”.

Proiectul RenERg EuReg “Resurse regenerabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene”, finantat de Comisia Europeana prin “Programul Cadru 7” – 2007-2013, a reusit, in cei aproape trei ani de implementare, sa mobilizeze si sa coaguleze diferite initiative regionale, in sensul sustine-rii si promovarii utilizarii surselor de energie regenerabila. Activitatea acestui proiect s-a concretizat prin reali-zarea Strategiei Regiunii CENTRU pentru utilizarea surselor de energie regenerabila, strategie care va fi prezentata cu ocazia conferintei internationale.

In cadrul conferintei si evenimentului de brokerage de la Brasov vor fi prezentate proiecte de cercetare si produse ale firmelor din Regiunea Centru in domeniul resurselor de energie regenerabila. Modalitatile de utilizare a biomasei si a energiei solare, dar si modelele de case pasive, vor fi exemplificate in cadrul evenimentului, alaturi de initiativele autoritatilor locale pentru sustinerea producerii sia consumului de energie din surse alternative, prin politici si proiecte locale. In cadrul manifestarii reprezentantii Parlamentului Romaniei si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei vor prezenta cadrul legal pentru sustinerea producatorilor de energie din surse regenerabile si perspectivele asupra politicii nationale. O delegatie de a unoro ameni de afaceri germani, reprezentand firme producatoare de tehnologie si sisteme de energii regenerabile din Landul Brandenburg, sub coordonarea Ministerului Economiei si Afacerilor Europene din acest land german, va participa la conferinta si la evenimentul de brokerage.

”Acest eveniment se inscrie in cadrul mai larg al cooperarii noastre intra si inter-regionale. Prin aceasta manifestare complexa, parteneriatul Regiunii Centru cu Landul Brandenburg se dezvolta pe noi coordonate. Deoarece scopul evenimentului de brokerage este de a facilita stabilirea de intalniri de afaceri intre firmele romanesti si cele germane, intentionam sa punem bazele unei cooperari active cu mediul investitional german, pentru a asigura dezvoltarea Regiunii Centru. In acest fel se vor cristaliza si directiile noastre de actiune pentru viitor, in pregatirea de proiecte pentru atragerea de fonduri nerambursabile, in domeniul dezvoltarii urbane si al initiativei private in sectoare economice cu mare valoare adaugata. Aceste directii vor sta la baza planificarii sistemului complex de utilizare a resurselor regenerabile de energie in regiunea noastra, in folosul direct al cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Conferinta si evenimentul de brokerage vor avea loc in Aula Universitatii Transilvania din Brasov, in data de 21 septembrie 2010, incepand cu ora 10.00. Evenimentul de brokerage va continua si in data de 22 septembrie cu vizite ale firmelor straine participante la firmele romanesti doritoare sa stabileasca colaborari concrete. Va invitam sa luati parte la acest eveniment, conform Agendei atasate.