Spitalul Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc intra in reparatii prin Fonduri Regio

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea unui nou contract de finantare nerambursabila prin care se vor reabilita si dota 14 cabinete de ambulatoriu din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc. Proiectul, prin care se solicita peste 5,3 milioane lei fonduri nerambursabile, va fi finantat prin domeniul major de interventie 3.1 al Programului Operational Regional. Semnarea contractului de finantare nerambursabila a avut loc la sediul Consiliului Judetean Harghita, in data de 29 iulie 2010, in prezenta domnului Csaba Borboly, presedintele Consiliului Judetean Harghita, a domnului Ladanyi Laszlo, prefectul judetului Harghita si a domnului Simion Cretu, director general ADR Centru.

Depus spre finantare la sediul ADR Centru, proiectul „Reabilitarea, reamenajarea, modernizarea si dotarea ambulatoriu integrat al Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc” va avea o perioada de 12 luni de implementare, timp in care sunt prevazute lucrari de reabilitare si dotare a trei corpuri de cladire ce apartin de spital. Pe parcursul perioadei de implementare vor intra in lucrari de reparatii si amenajare 9 cabinete de ambulatoriu situate in imobilul de pe strada Denes Laszlo, 3 cabinete ambulatorii din imobilul situat pe strada Nicolae Balcescu si 2 cabinete ambulatorii din imobilul situat pe strada Gheorghe Doja. Proiectul are o valoare totala de peste 6,6 milioane lei din care peste 5,3 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata prin Programul Regio, iar peste 100 mii lei reprezinta contributia CJ Harghita la cheltuielile eligibile. Prin bugetul proiectului sunt prevazute lucrari ce contin compartimentari, realizare de pardoseli lavabile, inlocuire tamplarie si usi interioare, termoizolare, tencuieli, zugraveli, refacere instalatii electrice, termice si sanitare. Dupa finalizarea lucrarilor implementarea va continua cu achizitia celor 83 de echipamente medicale moderne prevazute in proiect, cum sunt: ecografe, electrocardiografe, truse si alte aparate medicale specifice. Acestea sunt necesare pentru dotarea cabinetelor de urologie, chirurgie, cardiologie, obstetrica-ginecologie, pediatrie, neurologie, gastroenterologie, dermatovenerologie, psihiatrie, oftalmologie, medicina interna, ORL si a cabinetului de recuperare, medicina fizica si balneologie.

„Este cel de-al treilea proiect semnat la nivelul Regiunii Centru pentru reabilitarea unui spital ambulatoriu. Proiectele depuse spre finantare pe acest domeniu major de interventie sunt proiecte cu bugete mari, iar realizarea acestora reprezinta un efort financiar semnificativ care depaseste posibilitatile financiare de care dispun administratiile publice locale. Din acest motiv Programul Operational Regional a fost elaborat astfel incat sa ofere oportunitatea de a realiza aceste investitii, vitale la nivel local, cu fonduri nerambursabile. Principalii beneficiari ai acestui proiect vor fi cetatenii judetului Harghita, dar si cei din alte judete limitrofe in care nu se vor gasi echipamentele performante si serviciile de specialitate ce vor fi oferite pe viitor in Spitalul de Urgenta din Miercurea Ciuc”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana la suspendarea domeniul 3.1 un numar de 14 proiecte au fost depuse spre finantare de catre administratia publica locala din Regiunea Centru. Domeniul dispune de un buget de 18,54 milioane euro care a fost depasit, prin fondurile solicitate de proiectele depuse, cu 11,63 milioane euro. Un numar de 2 proiecte au fost contractate pana in prezent cu o valoare de peste 1,8 milioane euro si alte trei proiecte, ce solicita spre finantare peste 19 milioane euro, sunt in etapa de precontractare si vor semna in curand contractele de finantare.

Alba Iulia, 28.07.2010