Több mint 600 pályázó érdeklődött a Központi Régió 2021-2027-es Programja vissza nem térítendő forrásainak feltételei iránt

A Központi Régió 2021-2027-es Programjának (PR Centru) finanszírozási feltételeit ismertették hat online technikai megbeszélésen ugyanannyi pályázati felhívás kapcsán. Az online szemináriumokat a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezte meg több mint 600 résztvevővel, akik olyan beruházási pályázatok előkészítésében érdekeltek, amelyekre összesen több mint 450 millió eurót különítettek el. A konzultációkon és online foglalkozásokon felmerült kérdések és válaszok, valamint a pályázati útmutatók és egyéb hasznos dokumentumok megtalálhatók az egyes meghirdetett támogatások oldalain, illetve a következő linken: https://www.regiocentru.ro/category/apeluri-deschise/.

A hat online tájékoztatón 2023. augusztus 30. és szeptember 14. között helyi és megyei tanácsok, egyetemek, vallási és oktatási intézmények képviselői, tanácsadók, de zömében a Központi Régió vállalkozói vettek részt. A tájékoztatósorozat a Központi Régió 2021-2027-es Programjának Hozzáférhető régió című, 5. prioritásának 5.1-es folyamatára, vagyis A regionális érdekeltségű közúthálózat korszerűsítésére vonatkozó pályázati felhívásának szentelt online találkozóval zárult.

„Azért választottuk ezt a típusú technikai megbeszélést a pályázati felhívások kapcsán, mert így sokkal könnyebbé vált az érdeklődők részvétele, hatékonyabb a találkozási idő és az erőforrások felhasználása. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szakemberei, akik a kiírásokon pontszerűen dolgoztak, részt vettek a tematikus eseményeken és válaszoltak a kérdésekre. Örülünk, hogy valamennyi találkozón részt vettek az európai forráslehívás iránt érdeklődők. Hagyományos módon a vállalkozói szféra volt a legdinamikusabb, több mint 340 személy regisztrált a vonatkozó tájékoztatásra, és a beérkezett kérdések száma is ott volt a legmagasabb.

A MySMIS pályázati felületen már 10 pályázat beérkezett a meghirdetett felhívásokra, ezek összértéke pedig meghaladja a 23 millió eurót, amelyből 21,8 millió euró jelenti az igényelt vissza nem térítendő támogatás. A pályázatok benyújtása folyamatban van, és megkezdjük azok elbírálását is, hogy mielőbb aláírhassuk a támogatási szerződéseket. Nyilvánvaló, hogy a KKV-ék terén jelentősebb lesz a verseny, de a közszférának is nagy figyelmet kell fordítania az útmutatóban megfogalmazott finanszírozási feltételekre. A pályázók munkája egyszerűsítésének érdekében az ország regionális fejlesztési ügynökségeit tömörítő ROREG Egyesület keretében az érdeklődők rendelkezésére bocsátunk egy videós oktatóanyag-csomagot, amely segítséget nyújt a potenciális pályázóknak a fejlesztési projektek megvalósításában”, jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A találkozókon bemutatott anyagokat, valamint a támogatási kérelmek megírásában hasznos oktatóvideó-sorozatot az érdeklődők a következő linken találják meg: https://www.regiocentru.ro/materiale-informative-despre-cum-sa-elaborezi-o-cerere-de-finantare/.

Tekintettel a versenyszféra képviselői által feltett számos kérdésre, a felmerülő kérdéseket és az ezekre megfogalmazott válaszokat a programnak szentelt weboldalon tekinthetik meg.