TÖBB MINT 700 KILOMETRNYI KÖZÚTHÁLÓZATOT KORSZERŰSÍTENEK EURÓPAI ALAPOKBÓL

A Központi Régió közúthálózatát a REGIO Program alapjaiból újítják fel

A Központi Régió mostantól jobban hozzákapcsolódik Európához, és a közúti viszonyok évről évre javulnak.  A régiónkat átszelő megyei gyorsforgalmi utak mellett, az utóbbi 15 évben jelentős pénzalapokat fektettek a közúti infrastruktúra rehabilitációjába mind megyei, mind pedig a térség szintjén, de településen belül is.

 Jelenleg a 2014-2020-as REGIO Regionális Operatív Program által – amelyet regionális szinten a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség irányít – korszerűsítési folyamatban van 500 kilométernyi megyei közút, amelynek felújítására összesen 270 millió eurót fordítottak 17 európai projekt révén. Ehhez a befektetéshez adódik hozzá további 200 kilométernyi városi út és a helyi mobilitás egyéb közterületei, amelyeket 350 millió eurós összértéket jelentő 34 projekt kereteiből korszerűsítenek.

 Legyen szó városi utakról vagy települések utcáiról, netán megyei utakról, a projektek célja az, hogy a helyi és regionális közúti infrastruktúra európai hálózathoz való hozzákapcsolással ösztönözzék az emberek, áruk és szolgáltatások mobilitását a Központi Régióban. A közlekedési feltételek javítását célzó projektekre elkülönített források magukba foglalják a telek kialakításának, illetve a szükséges közművek létrehozásának, rendezésének, továbbá műszaki tanulmányok elvégzésének, engedélyek beszerzésének, a tervezés, szaktanácsadás és aszfaltozás, hasonlóképp a hidak és pallók építésének költségeit, továbbá a gyalogosok és járművek biztonságos közlekedésének elemeit, mindez pedig építési munkálatokat, helyszínkialakítást és szervezést is jelent.

 „A projektek megvalósítása révén, legtöbb két éven belül 25 százalékkal nő a közlekedési sebesség, javul a közlekedés biztonsága, a felújított utak pedig hozzájárulnak az autópályák összekapcsolásához, ugyanakkor megközelíthetővé teszik a regionális érdekeltségű turisztikai célpontokat. Ilyen vonatkozásban generálnak helyi jövedelmet a 2014-2020-as REGIO program projektjeinek alapjaiból, amely ugyanakkor forrásaként szolgálnak 32 turisztikai érdekeltségű fontos létesítmény felújítására. Az elmúlt két év mobilitásának körülményei felértékelték a közelben lévő úticélokat, az emberek kevésbé vállalkoznak hosszú utazásokra. Ilyen tekintetben a régiónk biztonságosabb, vonzóbb és elérhetőbb. A már meglévő idegenforgalmi területek kiszolgálása mellett, a megyei és városi bekötőutak korszerűsítésével a társadalmi-gazdasági fejlődés új lehetőségei nyílnak meg” – nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Versiunea în limba română: http://regio-adrcentru.ro/peste-700-de-kilfonduri-europene/