TOVÁBBI 2000 LAKOS ÉLETKÖRÜLMÉNYEI JAVULNAK AZÁLTAL, HOGY TÖMBHÁZAKAT ÚJTANAK FEL EURÓPAI ALPOKBÓL GYERGYÓSZENTMIKLÓSON ÉS CSÍKSZEREDÁBAN

A Központi Fejlesztési Ügynökség koordinálta REGIO-befektetések Hargita megyében

Két Hargita megyei város, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós részesül összesen több mint 40 millió lej értékű, vissza nem térítendő támogatásban, amely 17 tömbház hőszigetelési munkálatait jelenti a 2014-2020-as Regionális Operatív Program REGIO alapjaiból. A Románia legalacsonyabb hőmérsékletű térségeként ismert Hargita megyében, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség 14 projekt megvalósítását koordinálja a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére, ezek összértéke pedig meghaladja a 32,5 millió eurót.  A projektek keretében 75 tömbházat rehabilitálnak 5.000 lakó számára Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Balánbányán.  

A vissza nem térítendő alapokat a REGIO Program 3-as prioritási tengelye keretében különítik el azokra a pályázatokra, amelyeknek címe A Hargita megyei Csíkszereda 9 tömbházának hőszigetelését és gazdaságos energiaellátását célzó munkálatok, illetve Gyergyószentmiklós lakótömbjeinek rehabilitációja a következő utcákban: Dr. Fejér Dávid, 7 szám, Miron Cristea, 8 szám, Miron Cristea, 9-11 szám, Gyilkos-tó sugárút, 5B szám, illetve a Bucsin negyed 10-es, 20-as ,23-as ,24-es, és 12-es tömbháza. A két város vezetőinek becslései szerint a munkálatokat 2022 október végéig fejezik be Csíkszeredában, illetve 2023 október végére Gyergyószentmiklóson. Összesen a befektetés haszonélvezője 2.000 csíkszeredai és gyergyószentmiklósi lakos lesz.

Mivel Hargita megyében folyamatosan az éves országos átlaghőmérséklet alatti értékeket jegyeznek, a megye városainak vezetői a Regionális Operatív Programot kedvező lehetőségnek tekintették a lakosság életminőségének javítására azáltal, hogy javítják a középületek és lakóházak hőellátását. Hargita megyében összesen 29 támogatási kérelemre írtak alá szerződést, ezek összértéke pedig több mint 45 millió euró, az alapokat pedig csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, maroshévízi, balánbányai, borszéki, illetve csíkszentdomokosi középületek, illetve lakótömbök hőszigetelési munkálataira fordítják.  A projekteket a 2014-2020-as Regionális Operatív Program REGIO alapjaiból finanszírozzák az energiahatékonyságot és az újratermelődő energiaforrások közösségi infrastruktúrában – középületekben és lakótömbökben – való ésszerű felhasználását támogató befektetési prioritások alapján. A projektek keretében Hargita megyében több mint 75 tömbházat, illetve 16 középületet újítanak fel, ez utóbbiak jelentős többsége tanintézmény.

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által aláírt legújabb projektek célja 17 olyan tömbház felújítása, amelynek jelentős az energiafogyasztása, hogy ezek az energiahasználatának hatékonyságát növeljék, illetve, hogy – az energiafogyasztási költségek csökkentésével – a lakhatási körülményeket is javítsák. Pontosabban, az említett projektek révén a magas energiafogyasztású lakótömbök éves elsődleges energiafelhasználása 40% százalékkal csökken Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson, a szennyezőanyag, főként a széndioxid kibocsátása pedig 50%-al kisebb lesz – amint az a projekt műszaki leírásából is kiderül.

 „A megye teljes területén 1800 háztartás működik majd energiahatékony ingatlanban. Ez jelentős megvalósítás az országnak abban a megyéjében, amely arról ismert, hogy itt mérik a legkisebb hőmérsékleti értékeket, főként télidőben. Az ilyen jellegű beruházások nem valósulhatnának meg európai uniós támogatások nélkül. Nyilván, a polgármesteri hivatalok és a lakók is társfinanszírozói lesznek ezeknek a munkálatoknak, azonban azok az összegek, amelyeket erre költenek, még a negyedét sem jelentik majd a lakások hőszigetelése valós költségeinek. Ezek a projektek – amelyek társulnak a középületek energiahatékonyságát növelőkhöz, illetve az ökohatékony mobilitást célzókhoz – megfelelnek az energiafogyasztásra fordított európai és hazai költségvetés-csökkentés, ezzel egyidőben pedig az újratermelődő energiaforrások arányának növelésére vonatkozó célkitűzésnek. Nyilván, Hargita megyében több más projektet is lebonyolítunk, amely a városi és a megyei közutak korszerűsítésére, örökségvédelmi épületek felújítására, iskola- és korházfelújításra, szociális központok javítására biztosít befektetési forrásokat.  A megvalósítás folyamatában közel 80 pályázat van, amelynek kérelmezője a Hargita megyei közszféra, a projektek összértéke pedig megközelíti a 200 millió eurót. Ezek között Csíkszeredában 17, kifejezetten energiahatékonyságra vonatkozó projekt van, többek között az újonnan aláírtak, ezek összértéke pedig 24 millió euró, miközben Gyergyószentmiklóson 7 ilyen energiarehabilitációs terv valósul meg közel 17 millió euró összértékben” – nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Hargita megyei Csíkszereda 9 tömbházának hőszigetelését és gazdaságos energiaellátást célzó munkálatok című terv összértéke 19.142.475,80 lej, amelyből 9.959.997,50 lejt (vagyis közel 2,1 millió euró, tehát a támogatási kérelembe foglalt lehívható összeg 60%-át) európai alapok képezik, a különbözettel pedig a polgármesteri hivatal, illetve a lakók járulnak hozzá a projekt támogatható, illetve nem támogatható költségtételeinek függvényében.

Gyergyószentmiklós lakótömbjeinek rehabilitációja a következő utcákban: Dr. Fejér Dávid, 7 szám, Miron Cristea, 8 szám, Miron Cristea, 9-11 szám, Gyilkos-tó sugárút, 5B szám, illetve a Bucsin negyed 10-es, 20-as ,23-as ,24-es, és 12-es tömbháza című projekt összértéke 11,333,754.01 lej, amelyből  6,024,908.76 lej (vagyis több mint 1,26 millió euró, tehát a támogatási kérelembe foglalt lehívható összeg 60%-át) európai alapok képezik, a különbözettel pedig a polgármesteri hivatal, illetve a lakók járulnak hozzá a projekt támogatható, illetve nem támogatható költségtételeinek függvényében.

A román nyelvű ismertető linkje:  http://regio-adrcentru.ro/inca-2000-cetatefonduri-europene/