Apel de sprijin pentru cetățenii ucrainieni

În aceste zile dificile pentru cei care ne sunt vecini, parteneri de programe și de proiecte și, nu în ultimul rând, semenii noștri din Ucraina, vă transmitem scrisoarea care ne-a parvenit prin intermediul colegilor din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Dezvoltării, echipa Programului Transnațional Dunărea. ”Așa cum și mările și oceanele lumii sunt formate din mici picături de apa, micul ajutor din partea fiecăruia dintre noi (acordat la nivel instituțional sau personal) poate să aducă puțină alinare unor oameni care se află în această situație de neimaginat”, se arată în mesajul primit.

Ucraina luptă acum cu ocupanții, apărându-și teritoriul, în timp ce suferă daune semnificative, nu numai asupra infrastructurii esențiale, ci și în zonele rezidențiale, iar aceste acțiuni au dus deja la pierderi de vieții în rândul populației civile. Vecinii noștri luptă acum atât pentru independența lor, dar și pentru independența statelor învecinate. De rezistența lor depinde viteza cu care se va schimba viitorul Europei, iar orice sprijin acordat poate influența creșterea puterii lor de rezistență  și poate chiar soarta tuturor statelor învecinate.

Doamna Olga Stefanishyna, Viceprim-ministrul pentru Integrarea Europeană și Euro-atlantică al Ucrainei, autorizat pentru coordonarea ajutorului umanitar, ne-a transmis, prin intermediul colegilor noștri de la MDLPA  implicați în programele de cooperare transfrontalieră, un mesaj prin care ne solicită ajutorul: ”Avem nevoie de ajutorul vostru astăzi mai mult ca niciodată. De orice ajutor. Ucrainenii își apără țara natală, națiunea este acum unită în fața inamicului și toți, de la tineri la bătrâni, stau unul lângă altul pentru a asigura libertatea și suveranitatea patriei lor. Noi, ucrainenii, suntem recunoscători pentru poziția dumneavoastră fermă, demonstrat în repetate rânduri de întreaga lume civilizată și vă vom fi foarte recunoscători pentru orice sprijin nu numai în cuvinte, ci și material”.

Până în prezent, mii de ucraineni au plătit cu sânge invazia Rusiei și cei rămași în viață luptă pentru supraviețuire, dar şi pentru drepturi egale în Europa. Sprijinul mondial și european s-a concretizat în ultimele zile prin variate acțiuni, iar societatea civilă din România a dat dovadă de mobilizare și mai rapidă, fiind nenumărați voluntari care au pus bazele unor centre pentru refugiați, colectează și transportă ajutoare umanitare, oferă spații de cazare sau difuzează informații importante pe platformele online de comunicare. Vă transmitem astfel apelul vecinilor noștri și vă lansăm la rândul nostru o solicitare de sprijin sprijinind rugămintea de a contribui fiecare, în măsura în care dispune, la mijloacele și resursele necesare. Echipa ADR Centru s-a implicat în acțiuni de solidaritate cu poporul ucrainean, fiind realizate donații ale angajaților cu premisa că acestea să fie direcționate către ONG-uri și comunități locale din Ucraina, care pot ajuta persoanele vulnerabile din zona de conflict.

Conform solicitării vice-prim-ministrului ucrainean, țara sa are nevoie de ajutor atât în domeniu financiar, cât și umanitar, beneficiarul final al întregului sprijin umanitar care va ajunge în Ucraina fiind exclusiv poporul ucrainean!

Financiar: Detalii despre contul special oficial: UA84300001000000047330992708. Contul este multi-valută, este creat și deschis pentru transferul de fonduri de la parteneri și donatori internaționali – în valută străină, iar pentru companii și cetățeni ucraineni – în moneda națională.

Umanitar: Diverse bunuri pentru cetățeni și militari. Numere de contact: + 380 630690294, + 380 630690295, e-mail: aid[@]me.gov.ua.

Regăsiți atașat solicitarea transmisă, unde puteți găsi și lista materialelor umanitare necesare. Lista nevoilor prioritare este adăugată și actualizată constant.