Un deceniu de parteneriat bilateral intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg – Germania

La inceputul acestei saptamani, Regiunea Centru primeste vizita unei delegatii parlamentare a Landului Brandenburg. Delegatia germana, condusa de doamna Barbara Richstein, Presedinta Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului landului german, efectueaza aceasta vizita oficiala, ca urmare a invitatiei transmise de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru. Obiectivul vizitei delegatiei germane este de a consolida relatiile de colaborare dintre cele doua regiuni, demarate in urma cu 10 ani si de a diversifica domeniul viitoarelor colaborari, punand bazele schimburilor de experienta ce vor sustine ambele regiuni in dezvoltarea lor economico-sociala. In cadrul acestei vizite, delegatia germana are programate intalniri de lucru la Brasov, Sibiu si Alba Iulia. Marti, 22 octombrie, membrii delegatiei germane se vor intalni cu conducerea Regiunii Centru si cu factori de decizie politico-administrativi, la Hotelul Parc din Alba Iulia, pentru a marca implinirea unui deceniu de parteneriat bilateral.

Colaborarea intre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a debutat in perioada 2002-2003, odata cu aprobarea Conventiei incheiate in cadrul Proiectului de Twinning Regional pentru implementarea Planului National de Dezvoltare si s-a dezvoltat continuu, prin intermediul altor proiecte si initiative parteneriale. In anii ce au urmat, in cadrul a trei proiecte de Twinning realizate, activitatea s-a concentrat asupra dezvoltarii capacitatii institutionale a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in vederea coordonarii procesului de dezvoltare regionala. Pe langa activitatile specifice colaborarii inter-regionale, s-au dezvoltat si alte parteneriate intre cele doua regiuni, precum si colaborari punc-tuale in diferite proiecte europene.

Experienta ADR Centru s-a dezvoltat continuu, incepand cu anul 2003, fiind astfel asigurata dezvoltarea si consolidarea relatiilor la nivelul reprezentantilor politici si administrativi din Regiunea Centru cu Landul Brandenburg, in acelasi timp fiind acordat tot sprijinul necesar administratiei si institutiilor publice din Regiunea Centru. De-a lungul celor 10 ani de colaborare si parteneriat cu Landul Brandenburg si cu Ministerul Federal pentru Economie si Tehnologie al Germaniei, in cadrul unor proiecte sau actiuni comune pe diferite teme de interes pentru dezvoltarea regionala, s-a realizat transferul de bune practici si expertiza in domenii precum schimbarile demografice, utilizarea surselor regenerabile de energie, dezvoltarea oraselor cu centre istorice, educatie profesionala initiala, promovare economica regionala, dezvoltarea de clustere, dar si al promovarii regiunii pe langa Uniunea Europeana.

”A trecut un deceniu de cand suntem parteneri cu Landul Brandenburg din Germania. In acest rastimp, ADR Centru a devenit o institutie tot mai complexa, cu activitate dedicata tuturor cetatenilor regiunii, prin atragerea fondurilor europene, dar si expertilor din diferite domenii de interes, in special prin sprijinul acordat in elaborarea planurilor integrate de dezvoltare la nivel judetean si local. De-a lungul timpului, prin parteneriatul creat, am asigurat dezvoltarea si pregatirea personalului nostru, dobandind expertiza in planificare anuala si multianuala, dar si in controlul fondurilor publice. Suntem mai bine informati in legatura cu instrumentele si regulamentele Uniunii Europene, dar si in privinta raportarilor catre Comisia Europeana. Ne-am consolidat capacitatea institutionala si am sustinut infiintarea structurilor regionale din Regiunea Centru, pentru realizarea documentelor strategice, in special a Planului Regional de Dezvoltare, precum si pentru realizarea cadrului institutional regional, necesar implementarii Programului Operational Regional. Cooperarea noastra a dus si la promovarea oportunitatilor de dezvoltare a unor parteneriate economice intre Regiunea Centru si Germania, in cadrul misiunilor economice realizate de Landul Brandenburg in Regiunea Centru. Pentru viitor, ne dorim permanentizarea parteneriatului dintre cele doua regiuni si intensificarea colaborarii, pentru elaborarea in comun a unor proiecte europene multilaterale in domenii ca dezvoltare urbana si rurala, protectia climei, sau formare profesionala continua”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Programul delegatiei germane in Regiunea Centru prevede o intrevedere pe probleme privind cooperare in domeniul cercetarii, al transferului tehnologic si al dezvoltarii urbane la Brasov, in cursul zilei de luni, precum si dezbateri cu membrii comunitatii germane, vizite la proiecte finantate cu fonduri europene si intalniri cu oamenii de afaceri, miercuri, la Sibiu. Marti, dupa ce vor fi vizitate proiecte dezvoltate de municipalitatea albaiuliana in perimetrul Cetatii Vauban, la Hotel Parc din Alba Iulia, incepand cu ora 11.30, va avea loc Intalnirea oficiala in cadrul careia va fi analizat parteneriatul bilateral si se va discuta punctual pe marginea proiectelor comune, derulate in domeniile dezvoltarii urbane, promovarii turismului, utilizarii eficiente a resurselor de energie regenerabila, precum si in domeniul cercetarii si al formarii profesionale continue.

Va invitam sa participati la aceasta intalnire bilaterala, precum si la Conferinta de presa care va fi organizata marti, 22 octombrie 2013, la Hotel Parc, Salonul Rosu, incepand cu ora 13.30.