Vesti bune pentru comunitatea maghiara din municipiul Gheorgheni – Scoala Generala ”Kos Karoly” se va reabilita cu fonduri Regio

Peste un an, in toamna anului 2011, elevii si profesorii claselor I-VIII din Scoala Generala ”Kos Karoly” din Gheorgheni, cu clase cu predare in limba maghiara, vor beneficia de facilitatile oferite de o institutie de invatamant modernizata cu fonduri REGIO. In ultima zi a lunii septembrie 2010, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Aba Iulia, a fost semnat contractul de finantare pe Domeniul Major de Interventie 3.4, destinat reabilitarii infrastructurii educationale, din cadrul Programului Operational Regional. Proiectul ”Reabilitarea, modernizarea si echiparea Scolii Generale ”Kos Karoly” din municipiul Gheorgheni”, va beneficia de o finantare nerambursabila de aproape 1,3 milioane lei, pentru imbunatatirea calitatii invatamantului.

Proiectul municipalitatii din Gheorgheni prevede imbunatatirea infrastructurii educationale, prin reabilitarea si modernizarea a peste 1830 mp construiti, in cladirea scolii, unde invata, in acest moment, 220 de copii, dintre care 25 de etnie roma si 14 cu nevoi speciale. Pentru facilitarea accesului acestor tineri la o educatie de calitate, prin proiect vor fi achizitionate echipamente IT, precum si materiale didactice, inclusiv pe suport optic. Prin cererea de finantare depusa de Consiliul Local municipal din Gheorgheni, in cele 12 luni estimate ca fiind necesare pentru implementarea proiectului, se vor efectua lucrari de reparatii la interiorul si exteriorul cladirii. Proiectul contractat la ADR Centru mai prevede si achizitionarea si montarea unei table interactive, precum si a 16 echipamente informatice. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 1,6 milioane lei, din care 1,3 milioane lei reprezinta cheltuielile eligibile, suma nerambursabila contractata fiind de peste 1,28 milioane lei. Cofinantarea asigurata de beneficiar pentru realizarea proiectului depaseste 26 mii lei.

„Aceasta scoala este importanta pentru sistemul educational si social din municipiul Gheorgheni. Numai aici functioneaza singura clasa dedicata nevoilor specifice ale copiilor cu dizabilitati. Nevoia unui proces educativ de calitate este stringenta si pentru copiii proveniti din familii cu venituri reduse, inclusiv pentru cei de etnie roma. Incepand din toamna anului viitor, acestia vor avea conditii mai bune de studiu, iar cadrele didactice si cele auxiliare vor beneficia de conditii decente de lucru. Astfel, de impactul fondurilor nerambursabile se vor bucura nu numai copiii din scoala si indrumatorii lor, dar si parintii si membrii comunitatii locale. Acesta este rolul programului REGIO de a sprijini cu finantare publica necesitatile locale specifice reflectate in rezultate usor cuantificabile,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia, 30.09.2010