Viitorul municipiului Gheorgheni din Regiunea Centru

Dezvoltarea municipiului Gheorgheni a fost subiectul abordat de catre expertii ADR Centru – Biroul teritorial Harghita si reprezentantii administratiei publice locale, precum si ai societatii civile, cu ocazia desfasurarii Conferintei „Planul Integrat de Dezvoltare al Municipiului Gheorgheni”. Conferinta a fost organizata in data de 5 decembrie 2008, cu ocazia sarbatoririi Zilelor Municipiului Gheorgheni si s-a bucurat de un real interes din partea celor prezenti.

Oportunitatile de dezvoltare a patrimoniului cultural, dezvoltarea serviciilor sociale, precum si alte imbunatatiri propuse prin aplicarea planului integrat au fost discutate pe larg de catre toti cei prezenti. Conferinta a debutat cu prezentarea Programului Operational Regional, instrument structural prin care Uniunea Europeana sustine finantarea nerambusabila a dezvoltarii mediului urban din regiunile Romaniei si a Regiunii Centru. Prezentarea Axei prioritare 1, Subdomeniul Dezvoltarea Centrelor Urbane, a fost cel de-al doilea subiect al agendei, subiect ales datorita fondurilor nerambursabile disponibile pentru finantarea activitatilor propuse de catre reprezentantii adminstratiei publice locale prin Planul integrat de dezvoltare a municipiului Gheorgheni. Reprezentatii ADR Centru – Biroul teritorial Harghita, respectiv expertii Török Hanna si L?rinczi Margit, au prezentat activitatile eligibile si cerintele necesare pentru realizarea unui proiect viabil in vederea finantarii prin Axa 1 a Programului Operational Regional, au raspuns intrebarilor punctuale adresate de catre participantii la Conferinta. Planul integrat de dezvoltare urbana a municipiului Gheorgheni prevede printre altele restaurarea centrului orasului, renovarea de cladiri, o noua imagine a orasului, imbunatatirea serviciilor sociale, imbunatatirea malului paraului Bekeny, renovarea si extinderea activitatilor centrului de tineret din Gheorgheni. Bugetul prevazut pentru dezvoltarea si implementarea planului este de 7 milioane euro. La lucrarile conferintei au mai participat si sustinut prezentari Csák László – consultant, OTP Consulting, Köll? Miklós – arhitect, Madaras Péter – arhitect, Bányász József – asistent social si Dániel Botond – sociolog.

Proiectarea planului de dezvoltare si a strategiei de dezvoltarea a municipiului Gheorgheni a inceput in anul 2006, finalizandu-se in anul 2008. Proiectantul planului este firma OTP Consulting si va sta la baza proiectului care va fi depus de catre municipiul Gheorgheni la sediul ADR Centru in vederea obtinerii finantarii nerambursabile necesare.