Vizita la un proiect finantat de REGIO – PRESA A LUAT PULSUL LUCRARILOR DE PE DJ 107M AIUD-BURU

Miercuri, 30 septembrie 2009, jurnalisti din Regiunea Centru au participat la vizita de lucru organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba, la proiectul ce vizeaza reabilitarea drumului Aiud – Buru, finantat prin Programul Operational Regional. Evenimentul a vizat monitorizarea implementarii transparente a fondurilor publice nerambursabile, urmarindu-se evolutia lucrarilor efectuate la fata locului. Acest proiect a fost prezentat presei de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, domnul Ion Dumitrel, presedinte CJ Alba, domnul Dan Popescu, director executiv CJ Alba si de catre reprezentanti ai consortiului de firme care executa lucrarile.

Contractul de finantare nerambusabila, prin care se solicita o suma de 21.943.167 lei finantare nerambursabila, acordata de catre Uniunea Europeana, a fost semnat in 8 octombrie 2008 la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Proiectul a fost depus de catre Consiliul Judetean Alba si prevede „Valorificarea potentialului turistic si economic al Vaii Aiud, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M”. Principalul obiectiv al proiectului este imbunatatirea accesului pe Valea Aiudului, a mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor pentru stimularea dezvoltarii economice durabile a zonei. In luna aprilie 2009, ADR Centru a avizat cererea de prefinantare a proiectului, in valoare de 3.367.318,05 lei, iar predarea amplasamentului catre firma de constructii pentru executarea lucrarilor a avut loc in luna iulie 2009. Conform informatiilor furnizate de catre CJ Alba, pana in prezent au fost realizate urmatoarele lucrari: 19.873 metri liniari de caseta pentru largirea carosabilului, 85 metri liniari zid de sprijin si au fost ridicati 130 metri liniari de fundatii ale zidurilor. S-au executat, de asemenea, 8.936 metri liniari de santuri de pamant, s-au decomaltat toate podetele existente si au fost demarate lucrarile la poduri.

„Acest gen de evenimente face parte dintr-o ampla strategie de informare si promovare care se refera la sublinierea transparentei fondurilor alocate dezvoltarii regionale in Romania. Noi, la ADR Centru, dorim sa prezentam presei toti pasii care duc la buna finalizare a unui proiect. Nu este un lucru simplu sa scrii un proiect si apoi sa obtii finantare, dar este un proces si mai complex modul de folosire chibzuita a fondurilor, modul de urmarire a lucrarilor si investitiilor si, nu in ultimul rand, modul cum acest proiect se reflecta in cresterea calitatii vietii cetatenilor. Pe viitor ne propunem sa organizam evenimente destinate constientizarii beneficiarilor si publicului larg, cu privire la impactul pozitiv pe care il vor avea acest gen de initiative, finantate de REGIO” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin POR – Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 107M se va realiza repararea a 6 poduri, 82 podete vor fi refacute, reparate sau largite, se va reduce timpul de parcurgere a acestei zone cu circa 30 minute, se vor crea 25 pensiuni agroturistice si cel putin 25 noi locuri de munca.

„Proiectul propus de noi vizeaza imbunatatirea infrastructurii locale in masivul Muntilor Trascau. Judetul nostru are aici o zestre cultural istorica deosebita si un specific cu totul aparte. Peisajele de pe Valea Aiudului sunt unice in Europa, iar localitatea Rimetea, de pe acest drum, este inclusa in lista patrimoniului UNESCO. De aceea, atunci cand am gandit acest proiect, ne-am propus ca sloganul nostru sa fie „Turismul… pe drumul cel bun!” Iar acest drum, care va deveni unul cu adevarat bun, este finantat de REGIO si asta va dovedi tuturor ca acest program aduce beneficii reale cetatenilor din judetul Alba” a declarat domnul Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, beneficiarul proiectului vizitat.

Atasam agenda acestei actiuni de promovare a REGIO.

Alba Iulia
30.09.2009