Ziua diversitatii in Regiunea Centru la Alba Iulia

25 septembrie 2009 a fost o zi in care cetatenii Regiunii Centru, in special cei din municipiul Alba Iulia, au avut ocazia de a manifesta impotriva discriminarii de orice tip. Organizat in parteneriat cu Comisia Europeana, evenimentul “Pentru diversitate. Impotriva discriminarii” s-a desfasurat doar in doua regiuni ale tarii, Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia si in Regiunea Vest.

Un turneu cu camionul in zece tari membre ale Uniunii Europene a incercat sa demonstreze tuturor ca a fi diferit este un avantaj. Dezbateri, muzica, intrebari si raspunsuri, toate sub egida cuvintului “RESPECT”, au fost organizate pentru a sustine un principiu vechi de 50 ani care a stat la baza crearii Uniunii Europene, si anume “Unitate in diversitate”. Publicul prezent la manifestari a primit informatii asupra legislatiei europene si romanesti cu privire la antidiscriminare, drepturile si responsabilitatile fiecarui cetatean al Romaniei si al Uniunii Europene. Sub indrumarea lui Damian Draghici – ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural – s-au purtat discutii si s-au dat exemple despre discriminarea pe motiv de religie, dizabilitati, virsta, orientare sexuala, rasa sau etnie, fapte care exista si care sunt impotriva legii.

Prima parte a zilei a fost dedicata institutiilor, ONG-urilor, editurilor si celorlalte organizatii prezente care au participat la dezbaterea pe tema “Romania Europeana- intre constiinta si constientizare”. In cea de-a doua parte a zilei locatia evenimentelor s-a mutat pentru desfasurare in Parcul Unirii din Alba Iulia si a beneficiat de atentia publicului, in special tineri, care au participat la manifestarile si concursurile propuse de organizatori. O competitie in scaune cu rotile, de eseuri si poezii, concerte sustinute de trupe recunoscute la nivel local sau national, expozitii de arta grafica, filme pe tema discriminarii si premii au fost bine puse la punct de catre organizatori. Toate activitatile dedicate celor prezenti la manifestari, au fost un exemplu care a avut scopul de a demonstra tuturor ca desi suntem diferiti cu totii, incepand de la membrii unei familii, ar trebui sa fim uniti si sa ne tratam cu respect reciproc, pentru a reusi sa realizam in viata ceea ce ne-am propus.

Organizat de catre Primaria si Consiliul Local al Municpiului Alba Iulia, FUNDATIA PAEM ALBA prin Centrul Europe Direct, evenimentul a reprezentat pentru Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru o bun? ocazie de a disemina informatii si de a–si manifesta sustinerea fata de principiile de baza ale Uniunii Europene.