Colaborare eficienta pentru dezvoltarea a doua regiuni europene

Parteneriatul din Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru si Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Transdanubiana din Ungaria intra intr-o noua faza, odata cu semnarea prelungirii acordului de colaborare dintre aceste doua institutii cu rol major in dezvoltarea regionala. Practic, in luna august 2008 a fost incheiat un document care permite noi metode de colaborare dintre aceste doua agentii de dezvoltare.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a initiat, inca din cursul anului 2004, o serie de contacte cu Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Transdanubiana din Ungaria, precum si cu conducerea Regiunii Sud Transdanubiana. Aceste contacte s-au dezvoltat in timp, iar in cursul anului 2005 conducerea ADR Centru a efectuat o vizita in Regiunea Sud Transdanubiana, la invitatia doamnei dr. Frankne Kovacs Szilvia – Presedinte al Consiliului Judetean Tolna si presedinte al Consiliului de Dezvoltare Regionala al Regiunii Sud Transdanubiene. Pentru a oferi si partenerilor de discutii din Ungaria posibilitatea de a se informa cu privire la actiunile specifice privind dezvoltarea regionala in Romania, reprezentantii ADR Sud Transdanubiana au fost invitati de catre ADR CENTRU, in primavara anului 2006, la o intalnire de lucru in Regiunea CENTRU, pentru identificarea posibilitatilor de cooperare intre cele doua regiuni.

Atat in cadrul celor doua vizite cat si in corespondenta care a fost purtata reprezentantii celor doua Agentii de Dezvoltare Regionala au convenit asupra unor domenii de interes comun, referitoare in special la planificarea si programarea regionala in concordanta cu Fondurile Structurale, managementul procedurilor de aplicare si implementare a proiectelor finantate din fonduri ale Uniunii Europene, transferuri de bune practici si participarea impreuna la elaborarea de proiecte internationale, urmand ca ulterior sa fie identificate si caile prin care aceste domenii sa fie puse in practica sub forma unor schimburi de experienta, a unor seminarii comune si a unor vizite reciproce.

In luna octombrie 2005 a fost semnat un protocol de colaborare intre cele doua institutii: ADR CENTRU si ADR Sud Transdanubiana, pe o perioada de cinci ani, avand ca scop oficializarea acestui parteneriat printr-un proiect de cooperare intre cele doua institutii. Astfel, ca urmare a acestui acord de parteneriat, reprezentantii ADR Sud Transdanubiana au fost invitati in Regiunea CENTRU, in primavara anului 2006, pentru a identifica noi posibilitati de cooperare. Continuand bunele relatii incheiate, in anul 2007, ADR Sud Transdanubiana a initiat un proiect in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian, proiect in care ADR CENTRU a fost invitata sa participe in calitate de colaborator. In prima parte a anului 2008, ADR Sud Transdanubiana a solicitat participarea ADR CENTRU ca partener in cadrul proiectului VINETOUR SEE, un proiect care a fost inaintat pentru finantare in cadrul Programului operational pentru Spatiul Sud-Est European. Astfel, in contexul intensificarii relatiilor de colaborare dintre cele doua regiuni, s-a considerat necesara reinnoirea Acordului de Parteneriat dintre ADR Sud Transdanubiana si ADR CENTRU, prin resemnarea acestuia.

„Consideram ca n parteneriat interregional, dintre ADR Centru si ADR Sud Transdanubiana din Ungaria, ne va sprijini in activitatile pe care le desfasuram pentru dezvoltare regionala. Credem ca acest parteneriat este util ambelor parti. Noua ne asigura o posibilitate de accesare a unor finantari europene prin programe specifice, dar indica si deschiderea de care dam dovada in procesul de imbunatatire a competitivitatii economico-sociale la nivel european. Partenerilor nostri maghiari le este utila colaborarea cu noi deoarece au acces la resurse umane de calitate, reusind sa-si imbunatateasca gradul de vizibilitate in zona sud-est europeana. Si la nivelul judetelor care compun Regiunea Centru exista un mare interes pentru colaborarea romano-maghiara, nu numai datorita specificului nostru multicultural si multietnic, ci si datorita experientei de care putem beneficia in proiecte specifice. Printre acestea sunt cele dedicate dezvoltarii turismului, prin intermediul initiativelor de tip „Drumul Vinului“. De asemenea, Regiunea Sud Transdanubiana este o regiune inovativa, care sprijina eforturile noastre in acest domeniu, inclusiv in cel referitor la utilizareaenergiilor regenerabile“, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa reinnoirea Acordului de Parteneriat dintre ADR Sud Transdanubiana si ADR CENTRU.

ADR Sud Transdanubiana este Agentia omologa ADR Centru, fiind organismul neguvernamental din Regiunea Sud Transdanubiana care se ocupa cu implementarea politicilor de dezvoltare regionala. In acest moment, ADR Sud Trandanubiana este condusa de catre dl György Marton. Regiunea Sud Transdanubiana este formata din trei judete – Somogy, Tolna si Baranya – amplasate in zona de sud-est a Ungariei, pe partea stanga a cursului Dunarii. Cele mai importante orase din Regiune sun Kaposvar, Szekszard si Pecs. Initiativele importante derulate de Agentia de Dezvoltare Regionala din aceasta regiune maghiara se refera la implementarea proiectelor de tip „Drumul Vinului”, precum si la programele de tip inovativ destinate utilizarii eficiente a resurselor de energie regenerabila.

Alba Iulia
26.08.2008