Intalniri informale la nivel regional pentru imbunatatirea reprezentativitatii europene a Regiunii Centru

ADR Centru a organizat joi si vineri doua intalniri de lucru destinate imbunatatirii activitatii Biroului de reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles si pentru a identifica posibilitatile optime de realizare a unor parteneriate interregionale, care ar putea atrage fonduri pentru dezvoltare in judetele Regiunii Centru.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, in data de 11 iunie 2009, la Alba Iulia si in 12 iunie la Arcus – Sfantu Gheorghe, o suita de intalniri informative cu tema „Rolul Birourilor de Reprezentare Regionala de la Bruxelles. Schimb de experienta intre Landul Brandenburg si Regiunea Centru. Directii de viitor”. Prin aceste reuniuni specialistii ADR Centru vor beneficia de sprijinul expertilor in relatii de cooperare inter-regionala ai Landului Brandenburg, invitatul de onoare al evenimentelor fiind directorul Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana, Dr. Marcus Wenig.
Cele doua reuniuni s-au desfasurat la Hotel Parc, in Alba Iulia si la Centrul de Studii Europene al CJ Covasna, fiind destinate specialistilor care se ocupa cu integrarea europeana din judetele Alba, Mures si Sibiu, pe de o parte, precum si a celor din judetele Brasov, Covasna si Harghita, pe de alta parte. Aceste intalniri informale au grupat reprezentanti ai celor mai importante institutii din Regiunea Centru, prezentarile acestora fiind axate pe exemple de bune practici si proiecte internationale de succes, fiind urmarite, in acelasi timp, identificarea temelor de interes comun si a problemelor regionale ce ar putea fi solutionate prin interventia si sprijinul Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles. In cadrul celor doua evenimente au fost prezentate tehnicile de lucru ale Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana, cu accent pe modalitatile de reprezentare si promovare a intereselor locale si regionale, pe langa institutiile UE. De asemenea, a fost analizata activitatea Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles, desfasurata in interesul autoritatilor publice locale din Regiunea Centru si au fost prezentate programele de cooperare externa, care pot fi valorificate prin intermediul birourilor de reprezentare regionala. In acest context, au fost detaliate cateva exemple de proiecte de succes, derulate prin parteneriate interregionale si finantate de comunitatea europeana.

Dupa constituirea Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles, ca birou de reprezentare partener al Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa Uniunea Europeana, domnul Marcus Wenig a efectuat acum a doua sa vizita in Regiunea Centru. In cadrul actualului periplu in judetele Regiunii Centru dansul a subliniat, atat importanta valorificarii birourilor de reprezentare pe langa institutiile Uniunii Europene, cat si necesitatea unei mai bune adaptari a activitatilor acestora la nevoile reale identificate la nivel local si regional.

„La nivelul Regiunii Centru inca avem de invatat si de fructificat experienta regiunilor europene cu care avem relatii de parteneriat. Colaborarea noastra cu Landul Brandenburg a dat foarte bune rezultate si infiintarea biroului din Bruxelles este unul dintre acestea. In plus, avem 14 proiecte proprii in lucru, in care sunt implicati peste 40 de parteneri, toate aceste realizari fiind urmarile cooperarii eficiente dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg. Acum este momentul ca sa primim si sa transmitem experienta germanilor, pentru ca Regiunea are nevoie de mai multe proiecte bune si de o cat mai mare deschidere si reprezentati-vitate europeana”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.