Parteneriate Internationale

Parteneriatele internationale au aparut ca o necesitate pentru dezvoltarea institutionala a agentiei, acumularea si împartasirea de bune practici în planificarea, gestionarea si implementarea fondurilor europene.
Cateva din Regiunile si institutiile cu care s-au stabilit pana in prezent parteneriate si relatii de colaborare:

Landul Brandenburg – Germania

Ministerul Federal German al Economiei si Tehnologiei din Landul Brandenburg cu care ADR CENTRU a semnat o Conventie de Infratire institutionala in cursul anului 2001 pentru furnizarea de expertiza structurilor institutionale, administrative si bugetare cu scopul de a pregati Regiunea pentru participarea sa efectiva la politica de coeziune economica si sociala a UE, avand ca obiectiv specific: construirea pana in 2003 a capacitatii CDR-ului si a corpului sau executiv ADR-ul de a lucra cu autoritatiile nationale, judetene si locale si cu alti parteneri regionali, in dezvoltarea si implementarea de programe de tipul Fondurilor Structurale Europene.

Expozitia Internationala de Constructii IBA Furst-Puckler-Land GmbH si ADR CENTRU au semnat un acord de cooperare in toamna anului 2003, acord care s-a concretizat in realizarea unui proiect finantat din Programul INTERREG III, IDEQUA.

Ministerul Federal al Economiei si Muncii din Landul Brandenburg si ADR CENTRU au semnat in anul 2004 o Conventie de Infratire Institutionala avand ca obiectiv schimbul de bune practici si expertiza pentru intarirea capacitatii institutionale.

Din luna ianuarie 2008, ADR CENTRU a semnat un protocol de colaborare cu Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg pentru sustinerea infiintarii Biroului Reprezentantei Regiunii CENTRU la Bruxelles.

IBA impreuna cu doua institutii din Regiunea Brandenburg: Centrul pentru Tehnologia Energiei Cottbus si Biroul Regional de Planificare Lusatia – Spreewald, precum si cu doua companii producatoare de energie din surse regenerabile sunt partenerii Regiunii CENTRU pentru implementarea Proiectului „Resurse regenerabile de energie – o solutie pentru dezvoltarea durabila a doua regiuni europene”.

Regiunea Sud-Transdanubiana – Ungaria

Agentia Sud-Transdanubiana, Ungaria si ADR CENTRU au semnat un acord de parteneriat în anul 2006 pentru facilitarea schimbului de experienta în domenii de interes comun.

Regiunea Lower Austria

Reteaua RM Austria este o initiativa de construire a unui parteneriat al autoritatilor care asigura managementul regional din mai multe regiuni si tari ale Europei, initiativa pe care a avut-o guvernul Regiunii Lower Austria si careia i s-a alaturat si Regiunea CENTRU.

Importanta parteneriatelor se va dezvolta în perioada urmatoare si va avea ca scop intarirea cooperarii transnationale, interegionale si transfrontaliere dintre Statele Membre ale Uniunii Europene precum si cu tarile aflate in curs de aderare sau la granitele Statelor Membre.
Obiectivul „Cooperare teritoriala” aflat pe agenda politicii de coeziune a Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 a oferit deja si instrumentele prin care se va implementa acest obiectiv si anume programele de cooperare: Transnational – Programul pentru Sud Estul Europei, Interregional – Programul INTERREG IVC, URBACT II, ESPON 2013, INTERACT 2007-2013 si programele Transfrontaliere.