Propunere participare proiect INTERREG IV C „High Speed Broadband Access in Rural Areas”

In data de 18 noiembrie 2009, Regiunea Centru prin intermediul Reprezentantului sau la Bruxelles, a participat la prima intalnire a consortiului proiectului „High Speed Broadband Access in Rural Areas” – „Acces la infrastructura si servicii de Internet, de tip Broadband, pentru zonele rurale”, organizata de initiatorul proiectului, „NIVERLAN” Franta.

Aceasta prima intalnire a avut ca scop prezentarea ideii de proiect, aprofundarea si imbunatatirea acesteia, precum si extinderea numarului de parteneri ai proiectului prin atragerea in cadrul consortiului a unor institutii si organizatii apartinand noilor state membre ale Uniunii Europene.

Proiectul „High Speed Broadband Access in Rural Areas”, se afla in faza de constructie, atat a aplicatiei cat si a consortiului, si este destinat depunerii in cadrul programului INTERREG IV C – Proiecte de capitalizare. Apelul pentru depunere de proiecte INTERREG IV C – Proiecte de capitalizare, beneficiaza de o alocare financiara de 15 milioane Euro iar termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este preconizat pentru luna martie a anului 2010. Principala caracteristica a proiectelor de capitalizare consta in faptul ca acestea au ca scop optimizarea rezultatelor obtinute in cadrul unor proiecte sau initiative anterioare, prin includerea lor in programele de dezvoltare regionale sau nationale.

Desi nu a fost stabilit inca un set de actiuni specifice ale proiectului, obiectivul acestuia consta in transferul si impartasirea de bune practici in ceea ce priveste facilitarea accesului la retele de tip broadband in zonele rurale. Rezultatul final al proiectului consta in crearea unui plan de actiuni, ce va contine pasii si metodologia necesare implementarii unor proiecte de penetrare a zonelor rurale cu infrastructura si servicii de internet. Aceste planuri de actiune pot lua forma unor strategii de dezvoltare locala, judeteana sau regionala, putand de asemenea constitui baza pentru orientarea fondurilor structurale, prin intermediul Programelor Operationale specifice, in urmatoarea perioada de programare, respectiv dupa 2014.

Consortiul proiectului va fi format dintr-un numar de 8, respectiv 12 parteneri, la care se vor adauga initiatorii proiectului NIVERLAN, Regiunea „Burgundy” – Franta si ERISA – The European Regional Information Society Association.
In ceea ce priveste potentialii parteneri din Romania, ca urmare a discutiilor purtate, s-a concluzionat ca o implicare optima a partenerilor ar trebui sa contina:

  • Un organism intermediar cu atributii in domeniu: „Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale” (OIPSI) din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei – responsabil pentru gestionarea proiectelor finantate in cadrul Axei prioritare III – Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru sectoarele privat si public, din Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE)
  • Un organism de nivel regional: propunere – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru
  • O autoritate publica de nivel judetean: propunere – unul dintre Consiliile Judetene din Regiunea Centru

Informatii suplimentare cu privire la programul INTERREG IV C, precum si referitor la proiectul „High Speed Broadband Access in Rural Areas” pot fi gasite in documentele atasate acestei informari, sau pot fi obtinute in mod direct, de la initiatorii proiectului, persoana de contact: Pascal Chazaud – European Project Consultant, Email: pascal.chazaud@free.fr .

Avand in vedere faptul ca Romania se afla in acest moment pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana, la capitolul, acoperire broadband in zonele rurale, va invitam cu caldura sa luati in considerare posibilitatea participarii la aceasta initiativa ce ar putea constitui un pas inainte, atat pentru Regiunea Centru cat si pentru Romania.