I4Food „Cooperare interregionala pentru industrii alimentare regionale competitive si durabile”

Proiect finantat de Comisia Europeana in cadrul programului INTERREG IV C

Industria alimentara ocupa un loc important in economia Regiunii Centru. La sfarsitul anul 2010 numarul salariatilor din industria alimentara reprezenta aproape 12% din totalul salariatilor din industrie, iar cifra de afaceri a firmelor din industria alimentara avea o pondere de 17,7% in totalul cifrei de afaceri a firmelor din industrie. In Regiunea Centru exista firme mari in industria alimentara care au ocupat deja o pozitie solida atat pe piata interna, cat si pe piata externa. Exista de asemenea, un potential deosebit, inca putin exploatat, pe care il avem in zona produselor traditionale si a micilor producatori, acesta putand fi valorificat prin aplicarea unor politici adecvate de sprijinire a acestora.

In acest context, incepand cu luna Ianuarie 2012, Agentia pentru Dezvoltarea Regionala Centru implementeaza proiectul de cooperare inter-regionala „I4Food – Cooperare interregionala pentru industrii alimentare regionale competitive si durabile”. Proiectul I4Food este finantat de Comisia Europeana prin intermediul Programului de Cooperare Interregionala INTERREG IVC 2007-2013, Prioritatea 2: Inovare si economie bazata pe cunoastere, si vizeaza promovarea antreprenorialului si a IMM–urilor din industria alimentara. Obiectivul general al proiectului il constituie imbunatatirea eficientei politicilor locale si regionale in domeniul industriei alimentare, sprijinirea antreprenoriatului si cresterea competitivitatii si durabilitatii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.

Parteneriatul proiectului este format din 6 organizatii europene, aflate sub coordonarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Transdanubiana – Ungaria, ce detine statutul de partener lider. Ceilalti 5 parteneri ai proiectului sunt: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – reprezentand Regiunea Centru, Consiliul Regional al Kareliei de Nord din Finlanda, Provincia Matera din Italia, Consiliul Judetean din Granada – Spania si organizatia Peacritt din Franta.

Prin implementarea acestui proiect se urmareste imbunatatirea politicilor de dezvoltare privind competitivitatea si durabilitatea industriei alimentare din fiecare regiune partenera. Politicile vizate in cadrul proiectului privesc: ocuparea fortei de munca, inovarea si transferul de cunoastere, accesul la piete si finantare, cooperarea regionala de afaceri, produse locale sigure si sanatoase si IMM-uri constiente privind mediul. Pornind de la aceste sase domenii, partenerii proiectului vor identifica si impartasi cele mai bune practici existente, contribuind la imbunatatirea strategiilor regionale in domeniul industriei alimentare si la consolidarea capacitatii de inovare a IMM-urilor din industria alimentara.

Pentru mai multe informatii cu privire la proiectul I4Food va invitam sa vizitati pagina de internet a proiectului: www.i4food.eu, sau sa ne contactati direct la coordonatele:

Persoana de contact:
Ovidia Caba – Asistent manager proiect I4Food
Email: ovidia.caba@adrcentru.ro