Infotelegrama Nr. 2

Iunie 2009
Coparticipare la organizarea unui eveniment intitulat „Seara romaneasca” in cadrul Cameri de Industrie si Comert de la Potsdam, eveniment la care a participat si noul consul al Romaniei in Germania, domnul Lazar Comanescu.
Prezentare facuta de catre Responsabilul de Parteneriat privind posibilitatile si conditile din Romania pentru a avea succes in afaceri. La acest eveniment au participat 60 de persoane (Foto 1 – Prezentarea in presa locala a evenimentului).

17 Iunie 2009
Participarea Responsabilului de Parteneriat in cadrul Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania (Foto 3).
Prezentare facuta de catre Responsabilul de Parteneriat privind experientele acumulate in cadrul parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg precum si despre instrumentele europene de finantare si structurile aferente din Romania responsabile de absorbtia acestor fonduri (Foto 2).

29 Iunie 2009
Responsabilul de Parteneriat s-a intalnit la Sibiu cu episcopul Bisericii Evanghelice din Romania, domnul Klein.

6-8 Iulie 2009

Vizita la Brasov a directorului de la firma complan GmbH, domnul Hathumar Drost.
Intalnire de discutii cu Primarul Municipiului Brasov, domnul George Scripcaru si cu doamna Director Cecilia Doiciu. Obiectivul acestei intalniri a fost acela de a identifica posibilitati de sprijinire a unor proiecte de reabilitare a centrului istoric.

23 Iulie 2009
Intalnire de discutii cu doamna Tasch, Autoritatea pentru Silvicultura a Landului Brandenburg.
Autoritatea pentru Silvicultura a Landului Brandenburg cauta contacte si posibilitati de cooperare cu experti romani. Se doreste dezvoltarea unor proiecte comune in domeniul cercetarii: Rezistenta arborilor, prevenirea pagubelor cauzate de zapada sau furtuni si educatie de mediu.

4 August 2009
Intalnire de discutii cu reprezentantii Agentiei Viitorului si ai Camerei de Industrie si Comert din Landul Brandenburg.
Schimb de idei si identificarea de posibilitati pentru o viitoare colaborare in vederea sprijinirii intreprinzatorilor din Brandenburg in Regiunea Centru precum si crearea unor posibilitati de prezentare si promovare a intreprinzatorilor romani in Landul Brandenburg.

9-12 Septembrie 2009
Vizita de lucru a Primarului din Uebigau-Wahrenbrück, domnul Claus si a Managerului Regional al Regiunii Leader Elbe-Elster-Land, doamna Dehmel, in judetul Covasna (Foto 5).
Prezentarea rezultatelor obtinute in procesul de dezvoltare al Uebigau-Wahrenbrück (Foto 4) si ideile de proiecte din domenii precum: apa, renaturare, energii regenerabile si educatie (Foto 6 si 7). Prezentare Regiunii LEADER Elbe-Elster-Land, exeprienta in managementul regiunilor de tip LEADER.

15-17 Septembrie 2009

Participarea comuna a Directorului General al ADR Centru, domnul Simion Cretu si a Responsabilului de Parteneriat, doamna Birgit Schliewenz, la conferinta internationala: „Sansa: Minerit-Urmari-Peisaj“ (Proiect Renerg Eureg).
Prezentarea Regiunii Centru si compararea acesteia cu zona de acoperire a IBA Fürst-Pückler-Land GmbH. Discutii privind dezvoltarea unui nou proiect dupa finalizarea Renerg Eureg in domeniul utilizarii energiilor regenerabile (Foto 8 si 9).

27 Septembrie 2009
Alegeri pentru Parlamentul Landului Brandenburg.
Cetatenii Landului Brandenburg au ales un nou Parlament. Participarea la vot a fost de 67% (2004: 56,41%). SPD-ul a devenit cu 33% cel mai puternic partid, urmat de cel al stangii, Die Linke, cu 27,2%. Cele doua partide au format astfel primul guvern rosu-rosu in Landul Brandenburg. In Parlament au mai intrat partidul CDU cu 19,8%, partidul verzilor, die Grünen/B 90, cu 5,7% si partidul FDP cu 7,2%. Partidul Liberal (FDP) si cel al verzilor (die Grünen), dupa esecul din cea de-a doua legislatura (1994) sunt din nou reprezentate in Parlament.
In urma votului a rezultat urmatoarea repartizare a mandatelor (Foto 10 si 11):

24 Noiembrie 2009
Intalnire a beneficiarilor de proiecte in cadrul Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg.
Aceasta intalnire a scos in evidenta diversele posibilitati si proiecte ce sunt in curs de derulare sau sunt planificate a fi realizate intre firme din Landul Brandenburg si institutii, autoritati sau intreprinzatori din Regiunea Centru. Beneficiarii de proiect sau prezentat pe sine si proiectele lor.

16 Decembrie 2009
Intalnire de discutii intre Responsabilul de Parteneriat si Presedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, domnul Dumitrel si Directorul General al ADR Centru, domnul Cretu (Foto 12).
Bilant si teme de colaborare pentru anul 2010. Concentrare asupra colaborarii in domenii precum:
– Orase cu centre istorice
– Regiuni de tip LEADER, managementul acestora si proiecte comune
– Cooperare economica
– Energii regenerabile (Renerg Eureg si DART ca si proiecte europene).