Infotelegramă nr. 4 – Activitatea de parteneriat în trim. IV 2022

Activitățile din perioada de raportare în detaliu (în ordine cronologică):

 1. Organizarea și sprijinirea delegaților româno-moldovenești în proiectul UE (EU4BCC) în 3 și 4 octombrie 2022. Proiectul este unul trilateral între România (Regiunea Centru), Germania (Landul Brandenburg) și Moldova (Regiunea Centru):

Wittenberge – Recepție organizată de către administratorul adjunct al județului Prignitz, discuții privind dezvoltarea unei destinații turistice în fabrica dezafectată „Alte Ölmühle”, întrebări de marketing în turism.

Interlocutori: Administrația județeană Prignitz, CCI, companii de turism.

Potsdam – Discuții privind activitățile de Turism și Marketing în Brandenburg cu participarea unui reprezentant al guvernului de stat pe probleme de marketing regional, participarea domnului Biedermann, marketingul statului Brandenburg în sectorul turismului, finanțarea și promovarea IMM-urilor în turism, discuție cu Agenția de turism WörlitzTourist

Rezultate:

 1. În Wittenberge a avut loc un schimb experiență în privința dezvoltarii destinațiilor turistice. Experiența domnului Lange a fost importantă, în special cu referire la revigorarea mărcilor locale tradiționale și a managementului evenimentelor. Domnul Lange și-a manifestat intenția de a importa vin de calitate de la una dintre cele două crame din Moldova ai căror reprezentanți au fost prezenți.
 1. Se urmărește realizarea unei videoconferințe pentru a cerceta posibilitățile de cooperare în clusterele turistice regionale respective. Aici se are în vedere o potențială cooperare în domeniile de sprijin pentru industria turismului (IMM-uri) și digitalizare, precum și identificarea unor surse de finanțare. Modelele unui manual de finanțare sau ghid de finanțare în Brandenburg și Catalogul lunar al surselor de finanțare editat de ADR Centru (România) joacă un rol central.
 2. Dna Ulrich de la Agenția WörlitzTourist va transmite organizatorilor posibilitatea de a include Moldova și Transilvania în ofertele lor. Ea vede oportunități realiste de oferte pentru trasee tematice, în special pentru pensionari.

Pe scurt: Experiența Regiunii Centru din România în perioada de cooperare cu Landul Brandenburg este considerată o comoară valoroasă, pe care ADR Centru (RO), în cooperare cu Brandenburg, ar dori să o transmită Republicii Moldova. În discuția finală cu PSB (ofițeri de parteneriat dl Krüger și dna Schliewenz) au fost abordate și alte domenii importante, precum strategiile politice în ceea ce privește dezvoltarea demografică, problema îmbătrânirii în unele zone, lipsa lucrătorilor calificați și digitalizarea administrației etc.

 1. Livrarea de cărți și CD-uri suplimentare la biblioteca germană din Petersdorf/ Petrești pe 13 octombrie 2022. Cărțile și CD-urile sunt o donație privată din partea ofițerilor parteneriatului.
 2. Vizită în 17 octombrie 2022 și 20 octombrie 2022 la Școala germană din Sebeș pentru a pregăti o nouă piesă de teatru pentru elevi. Împreună cu viitorii studenți, se decide să pună în scenă „Sala de clasă zburătoare” a lui Erich Kästner în anul 2023, cu sprijinul ministerului. Au fost selectați 10 elevi și a fost convenită cooperarea cu Școala Rochow din Prignitz. (În data de 13 decembrie 2022 a avut loc o videoconferință a celor două școli cu PSB și cu toți elevii implicați. Scopul conferinței este informarea elevilor pentru pregătirea și desfășurarea de către ei înșiși a piesei, pentru a realiza o mai mare identificare a elevilor cu piesa.
 3. PSB a participat la ședința ordinară a Consiliului de Dezvoltare Regională Centru din 19 octombrie 2022 la Sfântul Gheorghe/Covasna și a raportat noua numire. Noile puncte focale ale activității PSB până în 2025 au fost prezentate într-o intervenție a doamnei Schliewenz.
 4. O delegație a Parohiei Luckau condusă de pastorul Martin Meyer a participat la festivalul recoltei din Biserica Neagră din Brașov/Brașov din Regiunea Centru în data de 23 octombrie 2022.

Orașul Luckau menține de ani de zile legături strânse cu Regiunea Centru. Pe lângă manifestările religioase, din 2013 au avut loc mai multe evenimente de teatru comune între elevii din Luckau și Alba Iulia, inclusiv participarea Școlii de Muzică Luckau și a 4 elevi români la Concertul pentru Pace pentru Ucraina din 1 mai 2022 la Biserica Sf. Nicolae din Potsdam etc.

 1. Participarea la conferința finală a proiectului EU4BCC din 25 octombrie 2022 la Alba Iulia

Proiectul vizează cooperarea trilaterală pentru consolidarea dezvoltării turismului în regiunea centrală a Republicii Moldova. Modelul este preluat după dezvoltarea Regiunii Centru din România care a beneficiat de sprijin din partea Landului Brandenburg din 2002. Printre partenerii proiectului se numără Prignitz mbH, companie de dezvoltare a afacerilor și Tourismusverband Prignitz e.V., susținută de Mancom GmbH.

Rezultate:

 1. Transfer de bune practici pentru dezvoltarea structurilor de sprijinire a IMM-urilor din sectorul turismului din Regiunea Centru a Republicii Moldova pentru dezvoltarea afacerilor și identificarea surselor de finanțare.
 2. Sprijin și transfer de know-how pentru înființarea structurilor regionale de dezvoltare a turismului pentru agențiile respective de dezvoltare regională din Centru (România și Moldova)
 3. Examinarea cooperării dintre clusterele turistice din Landul Brandenburg, regiunile Centru din România și Moldova, respectiv identificarea de contacte B2B și a intențiilor de cooperare între companii individuale. Agenția de turism din Potsdam examinează includerea destinațiilor din România și Moldova; Există abordări concrete ale cooperării la nivelul raionului Prignitz și a companiilor de profil din Regiunea Centru/Moldova
 4. Participarea ofițerilor de parteneriat în data de 8 noiembrie 2022 la seara tematică despre Timișoara/Temeswar. Timișoara (ca și Veszprém (Ungaria) și Elefsina (Grecia) va fi Capitală Culturală Europeană în 2023. Primarul Dominic Fritz (primul primar german dintr-un oraș din România) și echipa sa au prezentat programul pregătit la Ambasada României în cadrul unui eveniment organizat de către Germania, Forumul Cultural pentru Europa de Est la Berlin.
 5. Vizita inaugurală a PSB la ambasadorul ES Adriana-Loreta Stănescu pe 10 noiembrie 2022.
 6. Participarea PSB la lansarea publică a Programului Operațional Regional pentru Regiunea Centru din 23 noiembrie 2022 la Târgu Mureș, în prezența directorului DG Regio Bruxelles, doamna Alves, și a secretarilor de stat din 3 ministere ale Guvernului Român. Discurs despre rolul PSB în dezvoltarea ADR Centru ca organism intermediar pentru absorbția fondurilor structurale de Comisia Europeană. Secvența video a discursului dr. Schliewenz este disponibilă în limba română pe contul de facebook al ADR Centru dacă este necesar.
 7. Ofițerul parteneriat a participat la recepția de la Ambasada României la Berlin pentru sărbătoarea națională din 2 decembrie 2022.

Participanții din statul Brandenburg au fost secretarul de stat Jobst Ubbelohde, reprezentantul Stefan Biedermann, reprezentanții Băncii de Investiții a Landului Brandenburg și ai orașului Potsdam. În cadrul recepției Ofițerul de parteneriat a folosit oportunitatea de a purta discuții privind dezvoltarea cooperării cu partenerii români, cu invitații la eveniment.