Proiect finantat de Comisia Europeana in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei

Constientizand importanta industriei lemnului pentru dezvoltarea socio-economica a regiunii Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru participa, incepand cu data de 28 septembrie 2012, la implementarea proiectului: ID:WOOD – ”Clustering knowledge, Innovation and Design in the SEE WOOD sector”, finantat in cadrul Programului de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei, Axa Prioritara – Facilitarea si inovarea in domeniul antreprenorial, Domeniul de interventie – Dezvoltarea unui mediu propice inovarii antreprenoriale.

Proiectul ID:WOOD are ca obiectiv principal promovarea si sprijinirea competitivitatii IMM-urilor in sectorul prelucrarii lemnului in spatiul Sud Est European, prin impartasirea si transferul de cunoastere din domeniul tehnic si organizational catre organisme locale de sprijin (clustere din domeniul lemnului, centre tehnologice din domeniul lemnului, ADR – uri) pentru a aborda deficitele structurale ale IMM-urilor si a imbunatati potentialului inovativ al sectorului productiv.

Parteneriatul proiectului este format din 15 institutii si organizatii din Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovenia, Italia, Bosnia si Hertegovina, Croatia si Serbia, Regiunea Centru fiind reprezentata in cadrul consortiului de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Pe durata celor 2 ani de implementare a proiectului regiunile partenere vor identifica si impartasii cele mai bune practici din acest domeniu si vor depune eforturi pentru promovarea activitatilor si rezultatelor acestuia. In prima faza, activitatile proiectului ID:WOOD vor avea un caracter preponderent strategic, constand in realizarea unor analize privind nevoile existente in sectorul lemnului si a unor strategii pentru dezvoltarea unor clustere sau centre tehnologice in domeniu. In cea de a doua parte, insa, activitatile de implementare vor viza o dimensiune practica, partenerii proiectului urmand a desfasura o serie de actiuni concrete alaturi de actorii regionali din domeniul lemnului. Astfel vor fi organizate cursuri de instruire avand ca tema ”Imbunatatirea capacitatii Structurilor de sprijin din sectorul lemnului de a furniza servicii de calitate pentru IMM-urile din domeniu” si vor fi implementate actiuni de sprijin pentru IMM-urile din domeniu pentru rezolvarea unor probleme specifice sectorului. In ultima parte a proiectului structurile de sprijin / clusterele existente sau nou formate la nivelul Regiunii Centru vor fi conectate la structurile internationale de sprijin din domeniul industriei lemnului asigurandu-se astfel un flux permanent de informatii, cunoastere si inovare, in beneficiul operatorilor regionali din industria lemnului.

Un prim pas in implementarea proiectului ID:WOOD a fost deja realizat prin elaborarea „Analizei nevoilor si stadiului de dezvoltare a sectorului de exploatare si prelucrare a lemnului la nivelul regiunii Centru”, pe care va invitam sa o vizualizati in documentul atasat. Pentru informatii suplimentare cu privire la aceasta analiza dar si cu privire la alte aspecte ale implementarii proiectului ID:WOOD va invitam sa ne contactati la urmatoarele coordonate:

Persoana de contact:
Ovidia Caba – Director Politici Regionale   ID:WOOD
Email:  ovidia.caba@adrcentru.ro