Al Saptelea Program Cadru al Comisiei Europene (PC7) – Ghid practic – Sprijin pentru IMM-uri in participarea la programele cadru de cercetare

Al Saptelea Program Cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica, reprezinta principalul instrument de finantare a cercetarii al Uniunii Europene, pentru perioada 2007- 2013. PC7 urmeaza in mod natural programului anterior, PC6, si este rezultatul mai multor ani de consultare cu comunitatea din domeniul cercetarii, atat din sectorul public cat si din cel privat, cu participanti din domeniul economic si cu factori de decizie politica din Europa. Astfel, beneficiind de experienta acumulata in anterioarele perioade de programare, PC7 a devenit un program mai extins, mai cuprinzator, dar in acelasi timp mai flexibil, detinand un set de proceduri simplificate.

Prin intermediul acestui program Comisia Europeana urmareste atingerea a doua obiective majore ce constau in: imbunatatirea bazei stiintifice si tehnologice a industriei europene si incurajarea competitivitatii Europei la nivel international, promovand in acelasi timp cercetarea in sprijinul politicilor UE.

Structura PC7 este formata din cinci ramuri principale: Cooperare, Idei, Oameni, Capacitati si Cercetare nucleara, fiecare dintre aceste ramuri finantand activitati specifice de cercetare cu caracter uni, pluri sau trans sectorial.

Prin intermediul acestui program, Comisia Europeana acorda sprijin financiar IMM-urilor care doresc sa inoveze si sa isi imbunatateasca nivelul de competitivitate, prin realizarea de investitii in activitati de cercetare, astfel imbogatind baza de cunostinte necesara cresterii economiei europene bazate pe cunoastere.

Luand in considerare complexitatea si amploarea PC7, Comisia Europeana vine in intampinarea antreprenorilor dornici sa acceseze acest program, cu o serie de publicatii menite sa incurajeze participarea IMM-urilor in cadrul PC7, sa faciliteze identificarea celor mai relevante apeluri de finantare, sa ofere exemple de succes in implementarea proiectelor, precum si sa descrie primii pasi in dezvoltarea unor aplicatii de succes.

Ghidul „Supporting SME Participation in Research Framework Programmes” poate fi accesat si descarcat in mod gratuit de pe pagina de internet a Comisiei Europene, la adresa http://ec.europa.eu/research/sme-techweb/pdf/sme_support_en.pdf .

De asemenea, informatii privind Programul Cadru 7 si modul in care acesta sustine cercetarea si inovarea pot fi obtinute accesand portalul de internet CORDIS al Comisiei Europene, la adresa http://cordis.europa.eu/. Programele de finantare active ale PC7 sunt anuntate lunar in cadrul Catalogului Surselor de Finantare editat de ADR Centru.

Documente

FP7 - Ghid IMM