Ambasadorii IMM

In data de 25.05.2011, vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a inaugurat o noua retea de ambasadori ai IMM-urilor in statele membre, la conferinta SBA intitulata „Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei”, desfasurata la Budapesta. Proaspat numitii „Doamna IMM” sau „Domnul IMM” vor apara interesele intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri). In principal, acestia vor verifica aplicarea corecta a legislatiei UE privind IMM-urile si se vor asigura ca politicile la nivel national, regional si local sunt favorabile intreprinderilor.

In timp ce IMM-urile sunt afectate de politici elaborate in diferite departamente ale administratiei, pornind de la cele care se ocupa de impozitare la cele responsabile de situatia financiara, sau de la cele care au ca sarcina reglementarea la cele care se ocupa de educatie, ambasadorii IMM-urilor vor sprijini micile intreprinderi sa se concentreze asupra principalei lor misiuni, aceea de a prospera si de a crea locuri de munca.

SBA (Small Business Act / Actul pentru Micii Intreprinzatori) este politica elaborata de Comisia Europeana pentru IMM-uri, care are drept obiectiv sa faca Europa mai favorabila intreprinderilor si sa incurajeze oamenii sa isi deschida propriile afaceri. Pe viitor, noii Doamna sau Domnul IMM se vor intalni cu organizatii reprezentative pentru IMM-uri la nivelul UE in cadrul Grupului Consultativ SBA. Acest proces face parte din noul tip de guvernanta la care se face referire in reexaminarea recenta a SBA. Acest nou sistem va asigura o monitorizare mai aprofundata si o actiune coordonata in sprijinul IMM-urilor.

SBA a contribuit deja la reducerea reglementarilor. A asigurat, pana acum, finantare pentru peste 110.000 de IMM-uri din cele 200.000 planificate sa beneficieze de garantii de imprumut bancar pentru IMM-uri si mecanisme de capital de risc pana in 2012. De asemenea, SBA a propus solutii favorabile micilor intreprinderi la probleme precum platile intarziate sau accesul la procedurile de achizitii publice. Statele membre au adoptat si ele masuri similare. Ele au redus costurile si durata infiintarii unei societati de la 12 zile si 485 EUR in 2007 la 7 zile si 399 EUR in 2010, au imbunatatit accesul IMM-urilor la credite si au lansat mecanisme de internationalizare. Raman insa multe de facut. Proaspat numitii ambasadori ai IMM-urilor sunt asteptati sa se concentreze asupra actiunilor la nivel national si sa le accelereze.

Conferinta „Mobilizarea IMM-urilor pentru viitorul Europei” a fost organizata in cooperare cu Presedintia Ungara a UE si a beneficiat de participarea reprezentantilor micilor intreprinderi, organizatiilor patronale si administratiilor publice insarcinate cu misiunea de a coordona politica in domeniul IMM-urilor.

(Sursa: Comisia Europeana, 25 mai 2011)

Lista completa a ambasadorilor IMM poate fi consultata la adresa de internet: […]
 

De asemenea, informatii suplimentare despre SBA (Small Business Act / Actul pentru Micii Intreprinzatori) pot fi obtinute accesand link-ul: […]
 

Documente

Ambasadorii IMM