Consultare publica CE. Cadrul SEC

Va invitam sa profitati de ultimele zile in care va puteti exprima parerea cu privire la principalele obstacole ce trebuie depasite de Comisia Europeana pentru a crea un veritabil Spatiu European de Cercetare.

Consultarea publica a fost lansata de catre Comisia Europeana in luna septembrie a acestui an si are ca scop dobandirea unei viziuni clare cu privire la problemele cheie care trebuie abordate de viitoarele politici din domeniul cercetarii, dar si obtinerea unor puncte de vedere, „din teren”, cu privire la: carierele cercetatorilor, mobilitatea acestora, infrastructura de cercetare disponibila, circulatia cunostintelor, cooperarea internationala, dar si alte probleme ale sectorului de cercetare.

Asadar, atat comunitatea stiintifica, cat si alte grupuri si persoane interesate, sunt chemate sa contribuie la redefinirea peisajului cercetarii in Europa, impreuna cu acestia, Comisia Europeana incercand sa identifice cele mai bune modalitati de imbunatatire a Spatiului European de Cercetare.

Participarea la consultare se poate realiza prin completarea unui chestionar, ce poate fi accesat pe pagina de internet a Comisiei Europene, la adresa: http://ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm

Unele dintre intrebarile la care Comisia Europeana incearca sa gaseasca raspunsuri prin acest chestionar sunt:

  • Atunci cand cauta noi oportunitati, sunt cercetatorii blocati in spatele granitelor nationale?
  • Au oamenii de stiinta nevoie de noi infrastructuri de cercetare pentru a pune in practica si a testa idei?
  • Are comunitatea stiintifica nevoie de mai multe oportunitati pentru a face schimb de opinii, a realiza noi proiecte si a crea noi produse si servicii?

Comisia se va baza pe raspunsurile primite la aceste intrebari si la multe altele, pentru a finaliza propunerea privind un cadru SEC consolidat. Aceasta propunere urmeaza sa fie publicata pana la sfarsitul anului 2012. Cadrul va optimiza coordonarea transfrontaliera a finantarii cercetarii, sporind eficienta si impactul cercetarii europene.

Informatii suplimentare despre acest proces de consultare publica pot fi obtinute accesand website-ul Comisiei Europene la adresa de internet http://ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm .

Sursa: Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie