Cresterea competitivitatii economice regionale, realizata prin Burse de Cooperare la Targu Mures si Brasov

O noua misiune economica este organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, sub egida retelei europene Enterprise Europe Network, prin organizatiile sale din regiunea noastra – ADR Centru si CCI Brasov, cu sprijinul CCI Mures. Dupa succesul misiunii economice desfasurate in anul 2015, cand peste 100 de oameni de afaceri romani din judetele Alba si Sibiu s-au intalnit cu omologii lor germani, o noua delegatie din Estul Germaniei, dintr-o multitudine de branse, isi face drum catre Transilvania. Reprezentanti comerciali din patru Landuri (Berlin, Brandenburg, Saxonia-Anhalt si Thuringia) sunt in cautare de potentiali noi parteneri de afaceri romani, in perioada 11 – 15 aprilie. Vizitele de lucru sunt organizate in parteneriat cu organizatia Germany Trade and Invest, care reprezinta interfata principala a Ministerului Federal al Economiei din Germania pentru dezvoltarea contactelor de afaceri dintre firmele germane si cele de peste hotare.

Din delegatia germana care viziteaza in acest an Regiunea Centru fac parte reprezentanti ai industriei prelucrarii lemnului si a tehnologiei forestiere, ai industriei energetice, precum si reprezentanti ai unor scoli europene, birouri de inginerie, case de asigurari de sanatate, societati de promovare/dezvoltare economica si altele. Vizita de afaceri isi propune facilitarea intalnirilor intre reprezentanti ai mediului de afaceri german si roman, respectiv burse de cooperare in Targu Mures si Brasov. Primul dintre aceste evenimente va debuta la Hotel Grand din Targu Mures, in data de 13 aprilie 2016, ora 12.45, iar cel de-al doilea va avea loc o zi mai tarziu, de la aceeasi ora, la Hotel Aro Palace Brasov.

Delegatia germana este supervizata de Germany Trade & Invest, societatea de promovare/dezvoltare economica a Republicii Federale Germania. Aceasta societate de comert exterior si marketing regional sustine de ani buni societatile din Landurile federale din estul Germaniei (inclusiv Berlin) in dezvoltarea acestora pe pietele externe. Domnul Peter Michael Alltschekow, Director pentru landurile din estul Germaniei, din cadrul GTaI, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai cooperarii dintre Germania si Romania, a amintit, inainte de inceperea vizitei, faptul ca ”Germania este principalul partener comercial al Romaniei si ca se poate uita inapoi la un proces de transformare incununat cu succes. Asta deoarece, in anul 2014 exporturile romanesti catre Germania au crescut cu 10,9 procente, la 10,2 miliarde euro, iar exporturile germane catre Romania cu 11 procente, la 10,7 miliarde euro." Si pentru anul 2016 se asteapta o dezvoltare pozitiva a relatiilor economice bilaterale. Directorul Alltschekow si-a exprimat, in numele societatii de promovare/dezvoltare economica, intreaga disponibilitate de sustinere a initierii si dezvoltarii de relatii comerciale sustenabile intre societatile din Estul Germaniei si cele din Romania. Acesta a evidentiat faptul ca zona de est a reusit deja sa atraga multe investitii straine directe. "Societatile si oamenii de afaceri din Landurile fostei Germanii de Est pot profita atat de o pozitionare facila in inima Europei, cat si de costuri competitive de personal si capital, precum si de programe de dezvoltare atractive."

”Aspectele care vor fi discutate cu oamenii de afaceri din Targu Mures si Brasov completeaza activitatile noastre orientate spre dezvoltarea economica a judetelor din Regiunea Centru. In cadrul acestor intalniri, specialistii participanti vor prezenta modul in care firmele romanesti pot profita de o investitie realizata intr-unul din Landuri Federale din estul Germaniei, dar si posibilitatile de colaborare economica romano-germana. Noi, in Regiunea Centru avem o foarte buna premise de dezvoltare economica, deoarece dispunem de o infrastructura care se imbunatateste an de an. Judetele din centrul tarii sunt foarte apreciate de catre investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care in aceste judete s-au mai organizat misiuni economice germane, atat sub coordonarea GTaI, cat si a Landului Brandenburg. Partenerii nostri au remarcat cat de mult s-a dezvoltat intreaga Transilvanie avem exemple despre concretizari in contracte ferme intre firmele germane si romanesti. Credem ca tarie ca mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai informat, iar noi il sprijinim sa fie mai bine pregatit pentru competitia pe pietele internationale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

MANCOM CENTRU S.R.L., un furnizor de servicii al delegatiei, in colaborare cu parteneri romani, au pregatit si sunt din nou gazdele vizitei de afaceri. Acestia au promovat si sustinut aceste activitati cu succes incepand cu anul 2010 si in Brasov. Administratorul societatii MANCOM, Dr. Birgit Schliewenz a precizat: "Ca si in anii trecuti ne asteptam la discutii captivante, care sa duca la crearea de relatii comerciale noi. Romania si in special Transilvania reprezinta o piata foarte interesanta pentru societatile din Germania de Est, care se afla in plina dezvoltare. Ca un exemplu de rezultat al misiunii economice desfasurate in anul 2015, se poate mentiona domeniul textil, deoarece in mai putin de un an s-a creat un cluster european, in cadrul caruia exista 118 firme, care au pregatit un proiect comun pentru finantare europeana. "

Va atasam Agendele celor doua reuniuni, de la Targu Mures si Brasov, si va invitam sa participati la aceste evenimente.

Informatii de background

Aceasta este cea de-a sasea misiune economica organizata in Regiunea Centru, de-a lungul celor peste 13 ani de parteneriatului dintre regiunea noastra si Ministerul Federal al Economiei din Germania, dar si cu Landul Brandenburg. In urma cu un an, oamenii de afaceri germani au prezentat oportunitati de afaceri din regiunile lor si, in contrapartida, au luat cunostinta despre oferta economica autohtona.

La evenimentele de tip Bursa Oamenilor de Afaceri romani si germani, care se vor desfasura anul acesta in cele doua orase din Regiunea Centru, temele de interes si schimburile de informatii intre companii vor viza domenii privind constructiile civile si industriale, furnizarea de produse din lemn si productia de articole de mobilier, dar si serviciile conexe sectorului productiv, cum sunt formarea profesionala, asigurarile, precum si domeniul cercetarii si inovarii. Practic, ADR Centru, in calitate de organizator principal al evenimentelor de la Targu Mures si Brasov estimeaza ca, in timpul celor 4 zile de reuniuni si vizite de lucru la proiecte, vor avea loc peste 100 de intalniri punctuale intre companii din judetele Cluj, Alba, Brasov, Covasna, Mures si Sibiu, dar si din alte zone ale tarii.

Unii dintre membrii delegatiei germane cunosc potentialul economic al Romaniei – deoarece au deja contracte in derulare cu partenerii romani, in special in domeniul energiilor regenerabile si al industriei lemnului – dar preocuparile ADR Centru vizeaza cresterea competitivitatii economice a Regiunii Centru, prin prezentarea cat mai eficienta a oportunitatilor economice din zona centrala a Transilvaniei. Oferta romaneasca din aceasta zona va fi bine sustinuta si de infrastructura, lucru care ar putea duce inclusiv la incheierea unor contracte sau stabilirea de ancore in vederea derularii unor alte misiuni economice, in cel mai scurt timp.