Turismul în regiunile periferice și montane – o alternativă și o provocare: Ecoturismul în Mărginimea Sibiului și Regiunea Centru

Șase regiuni din Europa, cu provocări diferite în procesul de dezvoltare locală, au identificat un scop comun: să găsească soluții optime pentru dezvoltarea turismului în zonele periferice și montane.

Nu toate regiunile din Europa se bucură de același avantaj al atractivității turistice, fie ea datorată peisajului natural sau antropic. În zonele afectate de declinul industrial și depopulare, dar care mai păstrează bogăția naturală nealterată, dezvoltarea turismului rămâne una din alternativele viabile pentru menținerea economiei locale, crearea de locuri de muncă și asigurarea unor condiții decente de viață locuitorilor.

Șase regiuni din Europa, cu provocări diferite în crearea de oportunități de dezvoltare locală dar cu un scop comun: acela de a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea turismului în zonele periferice și montane, s-au reunit în proiectul RAMSAT pentru a ajuta comunități locale și regiuni din Portugalia, România, Marea Britanie, Slovenia, Spania, Bulgaria să descopere noi modele și instrumente pentru  dezvoltarea turismului ca alternativă de dezvoltare economică.

În data de 28 aprilie 2020 a avut loc a doua întâlnire a grupului tehnic de lucru, organizat și coordonat de Primăria Rășinari, în colaborare cu ADR Centru, structură care va asigura sprijin tehnic celor două organizații pe parcursul implementării proiectului RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil” proiect finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020. Întâlnirea a fost organizată de Primăria Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de parteneri ai proiectului.

Datorită contextului actual, generat de pandemia cu noul coronavirus, întâlnirea participanților a avut loc on-line. Din grupul tehnic de lucru fac parte reprezentanți ai primăriilor din Mărginime, reprezentanți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Turism, reprezentanți ai Ocoalelor silvice, ai ONG-urilor și ai altor organizații.

Discuțiile din cadrul întâlnirii au fost concentrate pe tema ecoturismului, un segment al turismului cu un mare potențial de dezvoltare în Regiunea Centru. Astfel, s-a realizat o analiza SWOT a ecoturismului în Mărginimea Sibiului. De asemenea, au fost evidențiate exemple de bună practică din Mărginimea Sibiului din domeniul ecoturismului, care pot fi prezentate ca practici și modele altor organizații partenere ale proiectului precum: ”Picnic în Cindrel”, Festivalul ”Brânzei și al Țuicii”, ”My Transylvania – Brunch”, Povestea lânii, Ziua Vărzarului, Festivalul ”Bujorul de Munte” și altele. Discuțiile sunt importante și în contextul în care, în anul 2021, Sibiul devine Capitala Europeană a Drumeției, iar prin Programul Operațional Regional 2021-2027, Sibiul ți-a propus să devină o destinație verde, până în anul 2030.

Totodată, discuțiile au fost concentrate pe identificarea de soluții, sugestii și noi abordări în domeniul ecoturismului în contextul actual generat de pandemia de COVID -19.

Proiectul RAMSAT a fost lansat oficial pe 1 august 2019 și va fi implementat pe o perioadă de 48 de luni. Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătăţirea instrumentelor politice regionale şi locale care abordează dezvoltarea turismului montan, ca alternativă de dezvoltare economică, beneficiind de modele de bună practică oferite de partenerii Europeni ai proiectului: Regiunea Alte Alentejo din Portugalia, Regiunea Teruel din Spania, Euroregiunea Plevna-Olt din Bulgaria, Districtul Derry Strabane din Irlanda de Nord, Marea Britanie, Regiunea Zasavje din Slovenia, ADR Centru și Primăria Rășinari, Romania. Prima întâlnire a grupului tehnic de lucru a avut loc în data de 25 octombrie 2019, la Rășinari.