ENESCOM – „Reteaua Europeana a Centrelor de Informare in Scopul Promovarii Sustenabilitatii Energetice si a Reducerii Emisiilor de CO2 in randul Comunitatilor Locale”

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a implementat in perioada iunie 2010 – noiembrie 2012, la nivelul Regiunii Centru, proiectul ENESCOM „Reteaua Europeana a Centrelor de Informare in Scopul Promovarii Sustenabilitatii Energetice si a Reducerii Emisiilor de CO2 in randul Comunitatilor Locale” coordonat in calitate de partener lider de Comunitatea Montana Unione Valle del Samoggia (Italia).

Prin intermediul proiecului ENESCOM au fost sprijinite sa adere la Conventia Primarilor 7 localitati din Regiunea Centru: Cugir, Rasnov, Targu Mures, Sacele, Sfantu Gheorghe, Fagaras si Zlatna, acestea adaugandu-se altor 8 orase si comune din Regiunea Centru care au aderat in trecut la Conventia primarilor: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Brasov, Sighisoara, Santimbru, Berghin, Ighiu. Aceste localitati au beneficiat de consiliere in elaborarea unor Planuri de Actiune pentru Energie Durabila ce vor conduce la reducerea emisiilor de CO2 in aceste localitati cu cel putin 20% pana in anul 2020. Actiunile pe care si le propun aceste localitati constau in reabilitarea termica a cladirilor publice sau inlocuirea sistemelor de incalzire pentru a se obtine o eficienta energetica crescuta, producerea de energie din surse regenerabile, modernizarea sistemelor de iluminat public, realizarea de piste pentru biciclisti, modernizarea parcului auto cu vehicule hibrid sau cu consum redus de combustibil, etc.

Tot in cadrul proiectului ENESCOM au fost infiintate doua birouri de informare pe tema energiei durabile, la Alba Iulia si Sfantu Gheorghe. Aceste birouri au organizat o serie ampla de evenimente si activitati cu caracter informativ si educativ adresate firmelor, cetatenilor, elevilor si administratiei locale. Astfel au fost organizate doua laboratoare domestice pentru cetateni, trei evenimente de promovare a conceptului de energie durabila, a fost realizat un modul didactic pentru clasele V-VIII care a fost predat experimental in sase scoli din regiune si a fost pus la dispozitia inspectoratelor scolare pentru a fi replicat. Ca urmare a desfasurarii acestor activitati, peste 600 de persoane au beneficiat in mod direct de informatii si consiliere pe tema energiei durabile.

Ca urmare a implementarii acestui proiect, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene a oferit ADR Centru posibilitatea de a deveni Coordonatori Teritoriali ai Conventiei Primarilor. Acordul de Colaborare cu DG ENERGY a fost semnat in luna iunie 2012. Comisia Europeana recunoaste entitatile care actioneaza in calitate de Coordonatori Teritoriali ai Conventiei ca fiind principalii sai aliati in transmiterea mesajului si in cresterea impactului Conventiei Primarilor.