Finantari PNDR – Masura 112 – ”Instalarea tinerilor fermieri”

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) anunta succesul Sesiuni 1 – 29 iulie 2011 a Masurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, in cadrul careia au fost depuse 4.083 de proiecte conforme, insumand o valoare totala de aproximativ 83,5 milioane de euro. Astfel, alocarea de 50 de milioane de euro pentru aceasta sesiune a fost depasita si, pentru prima data, punctajele obtinute de fiecare proiect vor fi cele care vor decide acordarea finantarii.

Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea unor activitati diverse, dintre care cele mai accesate au fost cele pentru apicultura si ferme vegetale. De asemenea, beneficiarii Măsurii 112 au cerut fonduri nerambursabile si pentru exploatatii horticole dar si de crestere a animalelor.

Urmatoarea sesiune pentru depunerea proiectelor de finantare nerambursabila aferente Masurii 112 va avea loc in perioada 1 – 30 noiembrie 2011.

In vederea implementării unor noi facilitati pentru cei care acceseaza aceasta masura de finantare, APDRP se afla in plin proces de modificare a procedurilor aferente Măsurii 112. Astfel, pentru sesiunea din luna noiembrie, potentialii beneficiari ai măsurii „Instalarea tinerilor fermieri” ar putea obtine un sprijin financiar de maxim 40.000 de euro/exploatatie agricola. Aceasta modificare vizeaza si sprijinul propus pentru instalarea tanarului fermier, sprijin care creste de la 10.000 de euro la 12.000 de euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE. Peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creste cu 4.000 Euro/1 Unitate de Dimensiune Economică (UDE), comparativ cu 2.000 de euro pentru 1 UDE, suma care se primea pana in acest moment.

De asemenea, pentru a facilita accesul tinerilor la fondurile europene nerambursabile, nivelul minim de pregatire profesionala a solicitantilor eligibili se modifică fiind necesar un certificat de calificare sau de absolvire al unui curs de formare de minim 150 de ore in domeniul agricol. Aceste certificate pot fi prezentate atat de catre absolventii de liceu cat si de absolventii scolilor profesionale sau de arte si meserii, altele decat cele cu profil agricol.

Sprijinul financiar acordat in cadrul Masurii 112 are ca scop dezvoltarea exploatatiilor agricole, care produc in principal produse agricole vegetale si animale (materie prima) pentru consum uman si hrana animalelor.

Informatii suplimentare privind Masura 112 din cadrul PNDR pot fi obtinute accesand pagina de internet a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, la adresa: www.apdrp.ro.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Documente

Finantari PNDR