Forumul European de Retail

Comisia Europeana si sectorul european de retail au lansat in data de 3 martie 2009, la Bruxelles „Forumul de Retail”, ca parte a eforturilor de promovare la nivel european a unui comportament de consum eficient energetic si sustenabil.

Lansat de Comisarul pentru Mediu Stavros Dimas, Comisarul pentru Consum Meglena Kuneva, Presedintele Grupului Delhaize precum si alti reprezentanti ai institutiilor europene si mediului de afaceri, Forumul de Retail urmareste reducerea impactului sectorului de retail asupra mediului, promovarea realizarii unor produse mai sustenabile si mai buna informare a consumatorilor asupra oportunitatii achizitiei de produse „verzi”.

Prin participarea la acest forum va fi generata o mai buna intelegere a masurilor practice necesare promovarii comportamentelor de productie si consum sustenabile, un alt rezultat preconizat fiind cresterea gradului de acces al consumatorilor la produse environment-friendly si cu eficienta energetica imbunatatita.

Participantii la Forum vor avea posibilitatea sa-si impartaseasca experienta, sa invete de la ceilalti, sa discute despre cele mai bune solutii de eficientizare a consumului si sa obtina cele mai noi informatii stiintifice cu privire la produsele si tehnicile de productie cu impact redus asupra mediului.
Motivul pentru care a fost realizat acest Forum consta in faptul ca sectorul de retail poate influenta in mod pozitiv sustenabilitatea comportamentelor de consum, atat prin intermediul propriilor activitati comerciale si al relatiilor cu sectorul de productie, cat mai ales prin contactul zilnic cu consumatorii europeni. Astfel, cele trei elemente fundamentale ale relatiilor comerciale: productie, retail, consum vor fi reunite in cadrul unei platforme de comunicare comuna, permitand o abordare globala si complexa.

Participarea la acest forum va fi realizata in mod voluntar si este deschisa tuturor retailerilor care adera la REAP (Retailers Environmental Action Plan). De asemenea, participarea la Forum este deschisa tuturor actorilor (producatori, consumatori, organizatii de mediu) care doresc sa isi aduca contributia la realizarea acestui demers. Forumul va fi gestionat de DG Environment si de cele doua oraganizatii reprezentand sectorul de retail EuroCommerce si European Retail Round Table (ERRT).
Pentru a fi asigurata transparenta acestei actiuni, toate materialele legate de Forum vor fi postate pe pagina de internet a DG Environment’s Sustainable Consumption and Production: http://ec.europa.eu/environment/eussd/escp_en.htm

Informatii suplimentare:
Comisia Europeana: www.ec.europa.eu