Modalitati de sprijinire a IMM-urilor in vederea adaptarii la mutatiile de pe pietele globale

Cu ocazia Saptamanii IMM-urilor 2010, ComitetulEconomic şi Social European aminteste actorilor din domeniul serviciilor de sprijin pentru afaceri faptul ca, de curand, a fost adoptat un raport continand o serie de recomandari menite sa inspire si ghideze actiunile de sprijin a sectorului IMM.

Recomandarea 1: Respectati Antreprenorii. Respectati dreptul acestora de a lua decizii si necesitatea de a-si asuma consecintele acestor decizii. Structurile de sprijin pentru afaceri ar trebui sa asiste antreprenorii in abordarea provocarilor pietei globale insa nu trebuie sa substituie deciziile antreprenoriale si nici sa protejeze antreprenorii de riscurile implicate de aceste decizii.

Recomandarea 2: Reduceti barierele comerciale. Pastrarea deschisa a pietelor, intarirea standardelor globale in comert si valorificarea pietei interne raman cele mai efective modalitati de sprijinire a IMM-urilor.

Recomandarea 3: Incurajati competitivitatea comertului prin cresterea calitatii. Beneficiile respectarii standardelor europene si participarii in cadrul programelor de imbunatatire a calitatii trebuie sa fie facute cunoscute prin campanii de marketing derulate in tarile terte.

Recomandarea 4: Politicile comerciale trebuie sa respecte principiul "Think Small First". Daca sunt folosite parteneriatele pentru a imbunatatii accesul pe piata, IMM-urile trebuie sa fie coordonate mai strict pentru a putea face fata procesului de comert si negociere.

Recomandarea 5: Politici adaptate nevoilor IMM-urilor. Exista adesea neconcordante intre experienta IMM-urilor in ceea ce priveste obstacolele intampinate si perceptia acestor obstacole de catre organismele responsabile de crearea politicilor. Sprijinul trebuie acordat prin intermediarii de la nivel local si national, familiarizati cu problemele specifice ale IMM-urilor.

Recomandarea 6: Sprijiniti IMM-urile prin intermediul angajatilor acestora. Scopul este acela de a asigura faptul ca IMM-urile au un personal competent si informat capabili sa faca fata provocarilor pietei.

Recomandarea 7: Retelele sunt foarte importante pentru IMM-uri in contextul globalizarii. Acestea ofera avantaje IMM-urilor insa pot aduce si anumite probleme in special legate de proprietatea intelectuala si promovarea generala in detrimentul celei sectoriale specifice.

Recomandarea 8: Inovati si evaluati. Politicile trebuie sa raspunda prompt noilor provocari, sa fie evaluate in mod precis si sa fie elaborate cu ajutorul si implicarea actorilor economici.

Documente

Ghid practic