O delegație a Regiunii Centru a participat în perioada 11-13 iunie 2024, la un schimb de experiență și bune practici în Irlanda

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a participat alături de reprezentanți ai Consiliului Județean Covasna și ai Consiliului Județean Harghita, la o vizită de studiu în Irlanda

O delegație a Regiunii Centru formată din reprezentanți ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, ai Consiliului Județean Covasna și ai Consiliului Județean Harghita au participat – la Athlone, în Irlanda – la o vizită de studiu organizată de Eastern & Midland Regional Assembly. Vizita a avut loc în contextul proiectului ORIGINN„Transformare economică și socială în zonele rurale prin inovare industrială, cu accent pe sectorul agroalimentar” și a reunit reprezentanți ei ecosistemului agroalimentar din cele 7 regiuni partenere ale proiectului.

Vizita de studiu a avut ca tema ”economia verde” și a facilitat schimbul de experiențe și împărtășirea de către actori din sectorul agroalimentar din Regiunea Est și Centru din Irlanda, a celor mai bune practici în ceea ce privește economia verde. Astfel, reprezentanții autorităților publice și mediului de afaceri din această regiune irlandeză au împărtășit din experiența lor în ceea ce privește elaborarea instrumentelor de politică care sprijină dezvoltarea sectorului agroalimentar și implementarea bunelor practici care au contribuit la dezvoltarea acestui sector în zonele rurale din Irlanda.

Printre obiectivele vizitate de delegația ORIGINN s-au regăsit: Ballykilcavan Farm and Brewery, o afacere sustenabilă, specializată în cultivarea de orzoaică și hamei și producția de bere și Lough Boora Discovery Park, un parc amenajat recent prin reconversia unei foste exploatări de turbă, care se extrăgea pentru producția de energie.

Lecțiile învățate pe parcursul schimbului de experiență și bune practici, organizat în contextul vizitei de studiu ORIGINN în Irlanda vor fi integrate în politicile de dezvoltare abordate în cadrul proiectului. Cele mai relevante practici de susținere a inovării în sectorul agroalimentar în cele patru teme ale proiectului (digitalizare, economie verde, economie socială și inovare) se regăsesc aici.

Proiectul ORIGINN își propune să contribuie la facilitarea tranziției industriale bazată pe inovare în zonele rurale, cu accent pe sectorul agroalimentar. Proiectul este implementat de un consorțiu format de organizații provenind din 7 state europene și coordonat de Departamentul pentru Agenda Rurală și Acțiune Climatică al Guvernului Cataloniei. În perioada de implementare a proiectului ORIGINN, partenerii vor identifica, împărtăși și transfera cele mai bune practici și modele de îmbunătățire a instrumentelor de politică care sprijină tranziția industrială în teritoriile implicate, prin susținerea inovării și generării de noi oportunități economice și sociale.

Mai multe detalii privind proiectul ORIGINN pot fi găsite accesând următorul link https://www.interregeurope.eu/originn