Orașul Cieza a găzduit primul eveniment de evaluare a mobilității electrice din cadrul proiectului E-MOB

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în calitate de partener în proiectul E-MOB a participat la primul eveniment de peer-review organizat de municipalitatea din orașul Cieza, Spania. Datorită pandemiei de COVID-19, evenimentul a fost organizat online, în 1 iulie 2020. La eveniment au participat partenerii din Ungaria, România, Austria, Franța și Croația precum și partenerul lider al proiectului, Asociația de Dezvoltare a Orașului Leipzig din Germania.

Pe parcursul evenimentului, municipalitatea din Cieza a prezentat mai multe exemple de bune practici și soluții implementate în domeniul mobilității electrice. Prima soluție prezentată a fost un proiect implementat la nivelul primăriei din Cieza: fiind achiziționate scutere electrice pentru personalul primăriei cu care aceștia se pot deplasa la diferite obiective de pe raza orașului. Cea de a doua soluție implementată a fost la nivelul serviciului de îngrijire a spațiilor verzi. Acesta dispune atât de autoutilitare cât și de echipamente electrice pentru îngrijirea spațiilor verzi din oraș. La sesiunea de discuții toți partenerii au adresat diferite întrebări legate de posibilitățile viitoare de dezvoltare și limitările soluțiilor de mobilitate electrică implementate, cât și de problemele legate de legislația în vigoare.

Un alt punct dezbătut în cadrul evenimentului a fost investiția în ceea ce privește stațiile de încărcare. O provocare care va trebui rezolvată în viitor este legată de costurile investiției precum și integrarea stațiilor în rețeaua publică, de multe ori subdimensionată.

În cea de a doua parte a evenimentului, studenți ai Universității de Științe Aplicate din Vorarlberg, Austria, sub îndrumarea domnului Marcus Preissinger, au prezentat exemple de bune practici din regiunea Vorarlberg și au făcut o mică incursiune în istoria dezvoltării mobilității electrice din această regiune. Vorarlberg este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din UE când vine vorba de electromobilitate. Rezultatul cercetării  efectuate de către studenții Universității de Științe Aplicate a arătat că regiunea a oferit diferite tipuri de stimulente pentru utilizarea automobilelor electrice, cum ar fi scăderea impozitelor, sprijin pentru cumpărarea unor astfel de vehicule, plăcuțe speciale pentru înregistrarea vehiculelor ecologice, scăderea taxelor de parcare etc.

Următorul eveniment de peer-reviw va fi organizat în septembrie 2020, în Franța. Formatul evenimentului urmează a fi stabilit în funcție de evoluția pandemiei de COVID – 19