ORIZONT 2020

Cu ocazia prezentarii programului Orizont 2020, Máire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Intr-un context economic care a suferit schimbari dramatice, avem nevoie de o noua viziune pentru cercetarea si inovarea europeana. Orizont 2020 stimuleaza in mod direct economia si asigura baza noastra stiintifica si tehnologica, precum si competitivitatea industriei pentru viitor, preconizand o societate mai inteligenta, mai durabila si mai incluziva.”
Orizont 2020 reuneste pentru prima data in cadrul unui program unic toate fondurile UE destinate cercetarii si inovarii, concentrandu-se mai mult ca niciodata asupra transformarii descoperirilor stiintifice in produse si servicii inovatoare care ofera oportunitati de afaceri si imbunatatesc viata oamenilor. In acelasi timp, programul reduce drastic birocratia, simplificand normele si procedurile pentru a atrage mai multi cercetatori de varf si o gama mai larga de intreprinderi inovatoare.

Programul Orizont 2020 va orienta fondurile catre trei obiective principale:

  • sprijinirea pozitiei UE ca lider mondial in domeniul stiintei – se aloca un buget de 24,6 miliarde EUR, care include o crestere cu 77 % a fondurilor alocate Consiliului European pentru Cercetare (CEC) pentru succesele obtinute.
  • asigurarea primatului industrial in domeniul inovarii – se aloca un buget de 17,9 miliarde EUR care include o investitie majora de 13,7 miliarde EUR in tehnologii cheie, precum si un acces sporit la capital si sprijin pentru IMM-uri.
  • abordarea principalelor preocupari comune tuturor europenilor, impartite in sase teme-cheie: sanatatea, schimbarile demografice si bunastarea; securitatea alimentara, agricultura durabila cercetarea in domeniul marin si maritim si bioeconomia; sursele de energie sigure, ecologice si eficiente; mijloacele de transport inteligente, ecologice si integrate; combaterea schimbarilor climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materiile prime, precum si societatile sigure, inovatoare si incluzive.
Finantarea oferita de programul Orizont 2020 va fi mai usor accesibila datorita faptului ca acest program are o structura mai simpla si prevede un singur set de norme si mai putina birocratie.

Orizont 2020 este un pilon esential al initiativei emblematice „O Uniune a inovarii”, a strategiei Europa 2020, care vizeaza cresterea competitivitatii Europei la nivel global. Uniunea Europeana este un lider mondial in ceea ce priveste numeroase tehnologii, insa se confrunta cu o concurenta tot mai acerba atat din partea puterilor traditionale, cat si din partea economiilor emergente. Propunerea Comisiei urmeaza sa fie discutata de catre Consiliu si Parlamentul European, in vederea adoptarii sale pana la sfarsitul anului 2013.

 

Va invitam sa aflati mai multe despre initiativa Orizont 2020 accesand link-ul: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1475&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en