Proiectul IDEQUA

ADR CENTRU a fost partener alaturi de alte 15 institutii si organizatii din Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Grecia, Romania in proiectul IDEQUA a carui scop a fost realizarea unei axe a identitatii si calitatii in turism. Proiectul a debutat in ianuarie 2005 si s-a incheiat in luna aprilie 2007.

IDEQUA a fost finantat prin programul CADSES (Central European, Adriatic, Danubian, South-Eastern European Space) – INTERREG III B- program finantat partial din Fondul European de Dezvoltare Regionala (ERDF) pentru perioada 2000-2006, sprijinind colaborarea transnationala pentru asigurarea unei dezvoltari europene mai echilibrate si sustinute.

Descrierea proiectului

IdeQua si-a propus sa fie punctul de pornire pentru crearea unei axe europene nord-sud a identitatii comune si a criteriilor de calitate pentru promovarea turismului. Ideea proiectului a fost de a dezvolta o axa care sa se intinda de la Marea Baltica de-a lungul lantului muntos mijlociu din Germania, Dunarii, Muntilor Carpati, Balcanilor, Marii Negre, Muntilor Rodopi si pana la Marea Egee.
S-a urmarit realizarea unei analize a potentialului comun al identitatii culturale din aceasta zona, integrarea intr-un concept turistic. Proiectul IdeQua s-a desfasurat in trei etape:

  1. Etapa de realizare a unei analize a punctelor forte si slabe pentru formularea componentelor de identitate culturala in zona proiectului. Dezvoltarea domeniilor de actiune si masurile ce trebuie luate.
  2. Supravegherea tuturor serviciilor turistice oferite de-a lungul rutei, analizarea criteriilor de calitate existente. Informare asupra necesitatilor in managementul calitatii ca si actiuni pilot pentru stabilirea sistemelor de management al calitatii.
  3. Promovarea si marketingul rutei ca destinatie turistica ca intreg si in parti ale regiunii.

In contextul activitatilor promovate de acest proiect, ADR CENTRU a organizat in luna iunie 2005 o conferinta internationala pe teme de turism la care au participat parteneri din cele sase tari partenere. Conferinta a fost o oportunitate de promovare a diverselor forme de turism existente in Regiunea CENTRU precum si a potentialului turistic deosebit al acestei regiuni.

Schimburile de informatii, preluarea de bune practici in dezvoltarea turistica a regiunilor partenere a fost un alt rezultat al proiectului.