Proiectul „OpenAIRE”

OpenAIRE – Open Access Infrastructure for Research in Europe – este un nou instrument de informare lansat de Comisia Europeana, la inceputul lunii decembrie 2010, avand ca obiectiv facilitarea accesului la informatiile stiintifice obtinute cu ajutorul finantarilor UE, in special PC7.

OpenAIRE pune la dispozitia cercetatorilor, intreprinderilor, universitatilor, etc. o retea de depozite deschise care ofera, gratuit, acces online la cunostintele rezultate din activitatea cercetatorilor care beneficiaza de granturi din bugetul PC7. Proiectul vine ca o materializare a conceptului de Open Innovation si reprezinta un pas important catre accesul deplin si deschis la lucrarile stiintifice.

In fiecare an se publica in intreaga lume aproximativ 2,5 milioane articole stiintifice, in 25.000 de publicatii stiintifice si anale ale conferintelor. In prezent, numai 15% – 20% dintre aceste articole sunt disponibile in depozite sau publicatii cu acces deschis. Restul sunt accesibile numai contra cost, fie in baza unor sisteme care permit plata per articol citit, fie prin abonamente la publicatiile respective. Infrastructura OpenAIRE, finantata de UE, are ca obiectiv deschiderea accesului la toate articolele si datele stiintifice rezultate din activitatea cercetatorilor care au primit finantare din PC7. Aceasta inseamna acces la peste 10.000 de proiecte finantate de PC7 incepand cu 2007.

Proiectul OpenAIRE beneficiaza de o finantare de aproape 5 milioane de Euro pentru o perioada de trei ani, activitatile proiectului incluzand, de asemenea, un serviciu de asistenta tehnica (helpdesk), constand intr-o retea de experti si un portal de instrumente online.

Informații suplimentare despre „OpenAIRE – Open Access Infrastructure for Research in Europe” pot fi obtinute accesand pagina de internet a proiectului, la adresa: www.openaire.eu.

Documente

OpenAIRE